Útočník z rýmařovské radnice stále není obviněn. Čeká se na posudek psychiatrů

Muž, který stojí za dubnovým výbuchem na radnici v Rýmařově, stále nebyl obviněn. Policie  čeká na znalecký posudek, který je nutný pro posouzení jeho trestní odpovědnosti. Budova, která je památkou, už byla opravena a úředníci na městském úřadě fungují bez omezení.

Muž, který 9. dubna přinesl na radnici v Rýmařově výbušné zařízení a následně ho odpálil, zůstává v péči psychiatrů. Zda bude obviněn z teroristického útoku, nedovoleného ozbrojování a nebezpečného vyhrožování, zatím není jasné. 

Policisté stále čekají na posudek znalců, bez kterého se dále nepohnou. „Posudek je skutečně nezbytný pro posouzení trestní odpovědnosti a pro zvážení dalšího profesního postupu,“ řekl vrchní státní zástupce Alexandr Dadam. Termín pro vypracování znaleckých posudků je 15. července.

Výbuch v budově radnice v Rýmařově poškodil okna i dveře památkově chráněného objektu. „Prostory byl zčernalé, některé vybavení jsme museli vyměnit. Ve stěnách byly vrypy, které se musely zapravit,“ popsala místostarostka Rýmařova Lenka Vavřiková /SNK ED/. V tuto chvíli jsou už všechny poničené části budovy opravené. 

Místostarostka tvrdí, že na dubnový výbuch už zaměstnanci městského úřadu zapomněli. Podle jejích slov se vše vrátilo do původních kolejí a úředníci fungují bez omezení. 

Škody půjdou zřejmě do stovek tisíců korun, peníze chce Rýmařov vymáhat po pojišťovně. „Bohužel, výbuchy tohoto typu jsou ve výlukách, takže se obáváme, že od pojišťovny žádné plnění nebude a pravděpodobně to potom budeme vymáhat po pachateli,“ řekla místostarostka.