Zapomenuté světlo chlumínského kostela pomalu hasne

Chlumín – Kostel v Chlumíně na Mělnicku se řadí ke stavbám z minulosti, jejichž osud pečetí nedostatek peněz. Neutěšené interiéry podléhají vlivům počasí kvůli rozpadající se střeše a dezolátním oknům, v důsledku zabydlení se holubů je pak vnitřek až symbolicky poset exkrementy. Dřevěné schodiště už muselo úplně pryč kvůli napadení dřevomorkou.

Chlumínský kostel se pozvolna rozpadá (zdroj: ČT24)

„Už tam začíná zatékat, což je první krok k tomu, aby to spadlo,“ tvrdí chlumínský starosta Václav Pokorný (KSČM). Kostel chátrá od 50. let 20. století, od roku 1989 patřili k náruživým návštěvníkům snad jen zloději, kteří toho svými jedenácti zastaveními v kostele z výzdoby příliš neponechali. Neratovická farnost, která se o kostel stará, přiznává, že z deseti kostelů je právě chlumínský v bezpochyby nejžalostnějším stavu.

Starosta Pokorný tvrdí, že se obec snaží s neutěšeným stavem kostel něco dělat, dovolává se ale spolupráce s církví, která ovšem na rekonstrukci nemá peníze. Pro neratovickou farnost stavba nepředstavuje prioritu, z místních pravidelně bohosužby navštěvují dva lidé, kteří si navíc mohou dojet do okolních obcí. Kostel zůstává prakticky až na výjimečné události celoročně uzavřen.

Farnost i obecní správa se pokoušely získat dotace z evropských fondů, ovšem bezúspěšně. Nejnutnější opravy by vyšly na 4 miliony, z nichž by se mohla opravit střecha spolu s krovy. Dvoumilionovou žádost pak v roce 2012 zamítnul i Středočeský kraj, tak nezbývá než doufat, že některý dotační program v blízké budoucnosti sanaci kostela zajistí. Nutností k tomu ale je, aby se ani část kostela do té doby nezřítila.