Pod Radhoštěm hořelo patnáct hektarů lesa. S hašením pomáhal vrtulník i letadlo

Několik hodin likvidovali hasiči rozsáhlý požár lesa mezi Frenštátem pod Radhoštěm a Rožnovem pod Radhoštěm. Hořet začalo po poledni, požár se podařilo dostat pod kontrolu okolo 18. hodiny. Nikdo se nezranil, příčina požáru zatím není známa. Škoda se podle hasičů pohybuje kolem 1,5 milionu korun.

Podle mluvčího hasičů Petra Kůdely začalo původně hořet na mýtině o rozloze zhruba 20 metrů čtverečních. Kvůli silnému větru se ale oheň rozšířil a nakonec tak zasáhl území velké zhruba 500 krát 300 metrů mezi Pindulou a Malým Javorníkem. 

Na místě byli profesionální i dobrovolní hasiči. „Požár hasilo 13 jednotek, tedy zhruba 65 lidí,“ uvedl Kůdela. Hořelo ale ve velmi svažitém a obtížně přístupném terénu. Hasičům na zemi proto přiletěla i vzdušná podpora.

Podle Kůdely pomáhal policejní vrtulník z Brna, který měl v podvěsu bambi vak s vodou. „Později přilétl na pomoc z Jihlavy dvouplošník ve správě ministerstva zemědělství. Ten vzlétal s vodou z letiště v nedalekém Frýdlantu nad Ostravicí. Oba stroje shodily vodu na les celkem osmatřicetkrát,“ přiblížil mluvčí.

Kromě lesa hořela i vytěžená místa, kde leží dřevo či větve. Lokalitu přes noc budou hlídat dobrovolní hasiči a lesníci.