Záchranáři našli pod Sněžkou tělo německého turisty, který zmizel v lednu

Teprve po čtvrt roce skončilo pátrání po německém turistovi, který se koncem ledna ztratil v Krkonoších. Zabloudil v okolí Sněžky. Čeští i polští horští záchranáři ho poté hledali, když neuspěli, usoudili, že nejspíše zahynul. Až nyní nalezli jeho tělo.

Třiatřicetiletý Němec zmizel během výletu z polské Karpacze na Sněžku, na který se vydal sám, koncem ledna. Příbuzným od něj přišla fotografie se zprávou, že se ztratil a neví, kde je. Ze snímku ale nebylo patrné, kde je. Německá ambasáda pak požádala o pomoc Horskou službu.

Muže hledali polští i čeští záchranáři na Sněžce, v Obřím dole nebo i na vzdáleném Kotli. Pátrání ale komplikovalo počasí – hustě sněžilo a silně foukalo. Ačkoli horská služba již delší dobu předpokládala, že muž nežije, až nyní, téměř po čtvrt roce, nalezli polští horští záchranáři jeho tělo. Leželo v těžko přístupném terénu u potoka nedaleko obce Borowice.

Pátracích akcí podle Horské služby dlouhodobě ubývá, turistům pomáhají především mobilní telefony. Přesto jich během končící zimy záchranáři v Krkonoších několik absolvovali, často se šťastnějším výsledkem než při hledání ztraceného německého turisty.

Například počátkem března se jim podařilo nalézt jednoho ze dvou turistů, kteří při sestupu ze Sněžky neodolali prudkému větru a spadli do Rudné rokle nad Obřím dolem. Oba turisté přečkali v terénu noc, muž se ráno dokázal vrátit na Sněžku, zraněnou ženu zachránil vrtulník.

Přesto došlo v zimě na horách i k dalšímu úmrtí. Rovněž na konci ledna zahynula nad Špindlerovým Mlýnem žena, která při jízdě na saních narazila do stromu vedle sáňkařské dráhy.