Hvězdárna ve Ždánicích znovu ožila. Chátrala třicet let

Po více než třiceti letech ve Ždánicích na Hodonínsku opět otevřeli místní hvězdárnu. V minulosti to byla jedna z nejmodernějších observatoří na Moravě, pak ale zanikla a nový majitel budovy do ní nikoho nechtěl pustit. Ždánicím se ji nakonec podařilo za čtyři a půl milionu korun koupit a opravit.

Budovu ždánické hvězdárny postavili místní už v roce 1957. Poslední astronomické kroužky tady odborníci pořádali v osmdesátých letech a od té doby hvězdárna chátrala.

Před třemi lety ji koupilo město a z vlastního rozpočtu opravilo. Teď už se zase pyšní fungujícím planetáriem, kam se najednou vejde až padesát lidí. „Kopule má průměr devět metrů a má speciální nátěry tak, aby tam byl ideální obraz,“ popsal starosta Ždánic Vladimír Okáč.

Promítání a pozorování hvězd bude zatím nepravidelné

Promítání v planetáriu a pozorování noční oblohy bude zatím nepravidelné, ve dvou menších otočných kopulích totiž ještě stále chybějí velké dalekohledy. „Jak vidíte, dalekohledy byly odmontovány a rozprodány předchozím posledním majitelem. Město s astrofyziky samozřejmě plánuje osadit kopule moderní technikou,“ řekl starosta města.

Astronomickou techniku chce město koupit ze svého rozpočtu do konce roku. Do té doby si k pozorování hvězd musejí lidé vystačit s mobilním dalekohledem, který hvězdárně zapůjčila Masarykova univerzita.

Město zrekonstruovalo i přízemí celé budovy, kde vznikl klub místního domu dětí a mládeže. Opravit už zbývá jen společenské prostory, které bude chtít město v budoucnu pronajímat.

Lidé na jižní Moravě mohou v současné době navštívit celkem pět hvězdáren. Kromě Ždánic také ve Vyškově, Veselí nad Moravou, v Boskovicích a v Brně.

Hvězdárny na jižní Moravě
Zdroj: ČT24