Výroba traktorů v Zetoru se znovu rozjela. Zaměstnanci, kteří nedostali výpověď, chtějí zvýšit platy

Brněnský Zetor obnovil výrobu traktorů. Montážní linka pracovala v omezeném režimu od prosince, teď už stroje znovu vyrábí. Jestli hromadné propouštění a vyprázdnění skladů pomohly společnost stabilizovat, má firma vyhodnotit zřejmě na přelomu března a dubna.

Montážní linka v Zetoru stála od prosince, kdy společnost oznámila hromadné propouštění. Na konci února se částečně rozjela, teď už vyrábí traktory, naplno ale ještě podle odborářů nefunguje. „Není to stejné jako na konci loňského roku, něco spadlo dolů. Hlavně jsou to mayory pro polský trh, na ten se teď prý chce vedení zaměřit,“ řekl šéf odborů Zetoru Alois Kazelle.

Loni firma vyrobila 2250 strojů a prodala jich 2100, letos proto chce vyrobit jen 1530 traktorů a prodat stejný počet jako v loňském roce. Po nutném vyprázdnění skladů teď společnost plánuje postupně navyšovat výrobu. Musí ji zvládnout zbytek zaměstnanců, kteří ve společnosti ještě zůstali.

  • 2014 – 783 zaměstnanců, prodáno 4178 traktorů
  • 2015 – 681 zaměstnanců, prodáno 3773 traktorů
  • 2016 – 679 zaměstnanců, prodáno 3144 traktorů
  • 2017 – 655 zaměstnanců, prodáno 2765 traktorů
  • Zdroj: ČTK

Odbory: Když máme „potit krev“, chceme víc peněz

Odbory budou s podnikem znovu vyjednávat o nové kolektivní smlouvě, ta stará totiž končí k poslednímu březnu. „Budeme požadovat hlavně zvýšení platů, je to přece jen adekvátní vzhledem k tomu, že teď budou (zaměstnanci) podle slov ředitele potit krev,“ uvedl šéf odborů Kazelle.

Vedení Zetoru detaily ke kolektivní smlouvě sdělovat nechce. „Já nepovažuji za vhodné sdělovat k tomu detaily, nikdy jsem to nedělal a dělat nebudu. Na zvýšení platů jsme ale už vyčlenili v našem rozpočtu místo,“ řekl výkonný ředitel Zetoru Marián Lipovský.

O práci v dopravním podniku mají zájem jen dva lidé

Část propuštěných zaměstnanců Zetoru odešla dohodou v uplynulých měsících, část zůstane až do konce výpovědní lhůty, do 31. března. Práci jim nabídla skoro stovka firem z okolí, například brněnský dopravní podnik.

„Zájem zatím projevili dva zaměstnanci. Jeden o práci řidiče, nezvládl ale psychotesty. Další se teď účastní přijímacího řízení na práci v montovně,“ řekla mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková.

Celkem musí najít novou práci 170 lidí, původně jich mělo být až 260. Další propouštění prý Zetor ale určitě neplánuje.