Zetor se snaží nahodit motor. Propouští méně než plánoval, chce vyprodat sklady

Zetor propustí nejvýše 170 zaměstnanců (zdroj: ČT24)

Nejvýše 170 zaměstnanců brněnského Zetoru dostane výpověď. Je to o třetinu méně, než firma původně plánovala. Zatím výrobce traktorů propustil 135 lidí, z toho byla zhruba polovina takzvaně na dohodu a polovina výpovědí. Propouštění se dotklo všech profesí. Zbývající zaměstnance čeká další vyjednávání o nové kolektivní smlouvě, stávající končí v březnu. Odbory budou požadovat hlavně vyšší mzdy.

Sklopené hlavy, zasmušilé tváře a velké tašky značily ve čtvrtek odpoledne odchod některých zaměstnanců ze Zetoru. „Opouští vás kolegové, které znáte, se kterými jste dělali léta, není to ideální,“ svěřil se pracovník Robert Olšar. S posledním lednem přišli někteří zaměstnanci Zetoru do práce naposledy. Se zaměstnavatelem se dohodli a odešli s předstihem.

Montážní linka teď funguje omezeně, naplno se má rozjet od poloviny února. „Obchodní prioritou v této chvíli je snížit počet skladových traktorů Zetor v Brně i u obchodních partnerů. Tento krok přináší nákladové úspory potřebné pro ekonomickou stabilizaci společnosti,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Marián Lipovský.

„Určitě by to mělo pomoct. Zboží na skladech, to jsou jaksi mrtvé peníze. Je potřeba to namontovat a prodat,“ vysvětlil šéf odborů v Zetoru Alois Kazelle. Pomoci by mohla zakázka v Rusku. I letos tam Zetor dodá sady traktorů.

Do Ruska odchází podobné sady modelů jako je HSX Fortera Zetor. Nicméně úplně stejný traktor jako čeští zákazníci ti ruští nedostanou. „De facto má pouze jinou převodovku. Hlavní důvod jsou emise, v Rusku nejsou tak přísné požadavky. Traktor tam jde také rozložený,“ popsal produktový školitel Tomáš Jochman.

Zákazníkům Jochman předvádí traktory už 13 let, naposledy tento týden. Jenže loni měli, hlavně kvůli extrémnímu suchu, menší zájem. Výrobce zemědělské techniky už trápí pokles hospodářských výsledků od roku 2015, velkou krizí si firma prošla také v 90. letech. Jestli Zetoru pomůže vyprázdnění skladů a hromadné propouštění, bude jasné až v polovině roku.