Montážní linka v Zetoru stojí. Vedení firmy ale propustí méně zaměstnanců, než plánovalo

Brněnský výrobce traktorů Zetor předá do konce ledna výpověď maximálně 180 zaměstnancům, přestože původně oznámil propuštění až 260 lidí. V závodě stojí montážní pás, společnost se snaží snížit skladové zásoby již vyrobených traktorů.

Zastavená montážní linka souvisí podle vedení firmy s úsporami nákladů. „V tuto chvíli je obchodní prioritou snížit počet skladových traktorů v Brně i u obchodních partnerů. Byly vyrobeny zejména ve druhé polovině roku 2018, kdy se plánoval jejich prodej podle výhledů na jednotlivých trzích. Vybrané trhy však zaznamenaly propady,“ uvedl výkonný ředitel Zetoru Marián Lipovský.

Jako příklad uvedl Polsko, kde se výhled prodeje z původně plánovaných 12 tisíc kusů všech značek traktorů od srpna snížil na 10 tisíc kusů, a to kvůli extrémnímu suchu ve střední Evropě. Vedení Zetoru podle Lipovského nadále počítá s dodávkami traktorů do Ruska tak, jak bylo domluveno v memorandu z listopadu 2017.

Zetor by tak měl dodat ruské firmě KEMZ v letech 2018 až 2022 celkem šest tisíc strojů. Přesný počet traktorů, který firma dodá v letošním roce, ale Lipovský neuvedl.

„Proces stabilizace značky na nových trzích trvá standardně tři až pět let a Rusko není v tomto výjimkou. S ruským partnerem probíhají pravidelná obchodní jednání, tak jako s každým dalším partnerem, a obě strany i nadále deklarují zájem spolupracovat a rozvíjet vzájemný obchodní vztah. Memorandum je stále platné,“ konstatoval Lipovský.

180 výpovědí místo 260

O práci také podle ředitele přijde méně zaměstnanců, než vedení původně plánovalo. „Po vyhodnocení všech nákladových úspor propustí Zetor Tractors k 31. lednu 2019 maximálně 180 zaměstnanců. Přesné číslo bude známé příští týden,“ řekl Lipovský. Už dříve uvedl, že jiné než ohlášené propouštění neplánuje, o směřování firmy bude zaměstnance průběžně informovat.

Představitelé Zetoru jednají i s dodavateli, kteří jsou podle Lipovského se situací ve firmě obeznámeni. „Pracujeme usilovně, tak jako vždy, na tom, abychom směrem k našim partnerům plnili závazky. I přes složitost některých jednání věříme, že Zetor toto složité období úspěšně překoná.“

Společnosti podle výročních zpráv několik let klesají tržby a snižuje se i počet vyrobených traktorů. Zatímco v roce 2014 firma prodala 4187 traktorů a utržila 3,8 miliardy korun, loni to bylo 2765 traktorů a tržby 2,9 miliardy. Neustále mírně klesal i počet zaměstnanců, od roku 2014 do roku loňska o 128.