Propuštění zaměstnanci Zetoru bez práce zřejmě dlouho nezůstanou. Firmy už jim posílají nabídky

Nové zaměstnance hledají i ve vozovně brněnského dopravního podniku (zdroj: ČT24)

Zaměstnancům brněnské společnosti Zetor Tractors, která kvůli ekonomickým potížím ohlásila hromadné propouštění, už některé místní firmy začaly nabízet novou práci. Nejpozději do konce března má v Zetoru skončit až 260 lidí, to je asi 40 procent zaměstnanců. I přesto, že má firma s ruským partnerem dohodnutý příslib dodávky šesti tisíc sad traktorů na příští čtyři roky.

Michal Zapletal vytušil s předstihem, že na tom firma Zetor není dobře. Hromadnému propouštění se tak vyhnul, když sám podal výpověď. Do nové práce ve stejném oboru zamíří od února. 

Výpověď podobně jako on od pondělí oznámilo podle odborářů několik dalších lidí. „Myslím si, že to firma trochu zanedbala, mohla sledovat vývoj, reagovat dříve, ne teď takovým množstvím,“ řekl šéf odborů firmy Zetor Alois Kazelle.

Řidiči tramvají, strojaři i mechanici

Až 260 lidí teď bude hledat nové zaměstnání, práce si je ale nejspíš najde sama. Nabídky pracovníkům Zetoru přicházejí z blízkého, ale i širšího okolí. V Brně je v úterý oslovil dopravní podnik. Potřebují desítky řidičů. A v dílnách v Medlánkách chybí i několik dělníků.

„Například zámečníci, lakýrníci, klempíři a další. V této době je na trhu opravdu těžké zrovna tyto profese najít, i proto jsme vedení Zetoru oslovili,“ vysvětlila mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková.

Vyjádření výkonného ředitele Zetoru Mariána Lipovského
Zdroj: ČT24

Právě kontakt na lidi shání v podobných oborech třeba i jedna z brněnských firem v průmyslové Slatině. „Co nám tady chybí, jsou šikovní strojaři, montážníci a mechanici,“ uvedla personální manažerka společnosti Edwards Jana Meixnerová s tím, že právě lidi ze Zetoru by se u nich mohli uplatnit.

I proto je podle odborářů pravděpodobné, že většina propuštěných najde jinou práci velmi brzy. Podobně jako Michal Zapletal.