Zetor plánuje propouštět. Práci do konce března nejspíš ztratí desítky zaměstnanců

Zetor plánuje propustit až 40 procent zaměstnanců (zdroj: ČT24)

Český výrobce traktorů Zetor pravděpodobně propustí ke konci března 260 pracovníků, tedy 40 procent zaměstnanců. Podle odborářů jsou důvodem dlouhodobé ekonomické problémy. Pokles provází brněnskou firmu už několik let.

„Včera (v pondělí) jsme se na tom domluvili s vedením společnosti. K propouštění mělo nejspíš dojít dřív, ale vedení očekávalo, že se ve druhém pololetí zvýší odbyt, což se obvykle stávalo. Ke zvýšení odbytu bohužel nedošlo,“ uvedl vedoucí odborů Alois Kazelle.

Dodal, že propouštění se týká profesí napříč podnikem od manažerů po dělníky. Odejít by tak měla v podstatě čtvrtina manažerů, 131 úředníků a 117 dělníků.

Vzhledem k nedostatku volných zaměstnanců na pracovním trhu je pravděpodobné, že většina propuštěných najde v Brně jiné povolání. „Už od rána mi telefonují personalisté, abych lidem předal kontakt, je tedy možné, že najdou práci hned,“ uvedl Kazelle, který ve firmě pracuje od roku 1968.

Výpovědní lhůta začne zaměstnancům plynout v únoru, většina by jich měla skončit do konce března. Je ale možné, že část zaměstnanců přistoupí na dohodu.

  • 2014 – 783 zaměstnanců, prodáno 4178 traktorů
  • 2015 – 681 zaměstnanců, prodáno 3773 traktorů
  • 2016 – 679 zaměstnanců, prodáno 3144 traktorů
  • 2017 – 655 zaměstnanců, prodáno 2765 traktorů
  • Zdroj: ČTK

Podle vedení firmy počet propuštěných zaměstnanců nepřekročí 260 lidí a krok je následkem úpravy zákonů. „Jako výrobce traktorů, který v globálním měřítku vyrábí menší počet kusů, se vypořádáváme s faktem, že nás legislativa nutí investovat do modernizace a vývoje produktů s nízkou přidanou funkční hodnotou pro zákazníka a mají za následek zdražování traktorů,“ uvedl výkonný ředitel firmy Marian Lipovský.

„Dalším aspektem, kterému značka čelí, je fakt, že globální hráči s vysokými kvantitami prodejů uvádějí na jednotlivé trhy produkty za extrémně levné ceny, kterým v současném stavu nedokážeme konkurovat,“ řekl Lipovský.

Vyjádření ředitele Zetoru Mariana Lipovského
Zdroj: ČT24

Společnost se podle něj pokusí o stabilizaci, které má pomoci právě snížení nákladů na mzdy. Propouštění zaměstnanců pak není jediným krokem, firma jedná například i o nákupních cenách komponentů.

Pokles tržeb firmu trápí několik let

Podle výročních zpráv zaznamenala firma pokles hospodářských výsledků už v roce 2015. Přitom ještě ve výroční zprávě za předchozí rok „potvrdila společnost ZETOR TRACTORS a. s. své silné postavení jak v České republice, tak ve světě. Stabilita společnosti i její pozice na světovém i domácím trhu zůstala nadále neohrožena a determinovala i konečný hospodářský výsledek“. Počet zaměstnanců od roku 2014 klesla o 128 lidí.

V roce 2015 pak došlo k průměrnému poklesu o 6 procent, na nejvýznamnějších trzích v Německu, Polsku a Velké Británii pak mohlo jít až o 10 procent. Ještě větší ztráty dosáhla firma na řeckém, maďarském, litevském nebo finském trhu, kde odbyt poklesl až o 20 či 30 procent.

V roce 2016, kdy firma oslavila sedmdesát let fungování, se negativní trend ještě prohloubil. Podle výroční zprávy z toho roku procházel evropský traktorový trh hlubší krizí. Společnost si ale tento rok udržela kladné výsledky. Tento rok firma zaměstnávala přes 700 lidí.

V listopadu 2017 přitom zástupci brněnské firmy na česko-ruském fóru podepsali za přítomnosti prezidenta Zemana smlouvu na rozšíření stávajících kontraktů na tisíc traktorů ročně. Projekty plánované na čtyři roky měly společnosti přinést asi 550 milionů eur, tedy 14 miliard korun. 

„Výsledky předmětného Memoranda je možné hodnotit až na konci roku 2022. V prvním roce, tedy v roce 2018, probíhá uvedená spolupráce ve smyslu podepsaného memoranda,“ uvedl Kuchař. Se zakázkou na celkem 6 tisíc traktorů tak sice Zetor stále počítá, bude na ni ale pracovat méně lidí.

První krušné chvíle zažila strojírenská ikona v 90. letech

V roce 1945 dostala brněnská Zbrojovka úkol vyrobit traktor pro poválečné Československo. Soupeřit s ní o nejlepší model chtěla taky plzeňská Škodovka, jenže brněnský návrh nakonec zvítězil a v roce 1946 tak vznikla firma Zetor. V polovině 50. let se Zbrojovka začala výroby traktorů zbavovat a přesunula ji do svého závodu v Brně-Líšni, z něhož se později stal samostatný podnik, který v Líšni sídlí dodnes.

Přišlo také ministerské rozhodnutí, že traktory se v socialistickém Československu budou vyrábět pouze v Brně. První Zetor dobyl svět a kromě východních trhů sklízel úspěch i na těch západních.

První výraznější finanční potíže muselo vedení podniku řešit po privatizaci v 90. letech. Se slavným jménem se tehdy spojovaly pojmy jako konkurz a restrukturalizace. Ze stamilionových dluhů pomáhal závodu v 90. letech nejdřív stát. Jenže zvednout příjmy i objem výroby se podařilo po roce 2002 až HTC Holdingu, který Zetor vlastní dodnes.

V současnosti má Zetor největší odbyt kromě Česka a Slovenska, taky v Číně, Rusku a Indii. I přes nepříznivé období vedení firmy doufá, že export traktorů do 50 zemí světa udrží beze změny. Za 72 let výroby šlo celkem o 136 států. V období mezi lety 1946 a 2015 společnost prodala 1,3 milionu traktorů.