Sankce a embarga jsou neúčinné, kritizoval Zeman při návštěvě Zetoru

Prezident Miloš Zeman zdůraznil, že je zásadním odpůrcem jakýchkoli sankcí a blokád. Podle něj embarga vůči zemím nijak nepomáhají. Uvedl to při návštěvě Zetoru v souvislosti s Ruskem, které by se podle něj mohlo pro výrobce traktorů stát zajímavým trhem.

„Embargo vůči Kubě trvalo padesát let bez jakýchkoli výsledků a nyní bylo zrušeno. Embargo vůči Íránu také skončilo odvoláním sankcí. Věřím, že ještě v tomto roce, podle prohlášení francouzského ministra hospodářství, dojde k odvolání sankcí proti Ruské federaci, protože i to je pro Zetor možný zajímavý trh,“ uvedl Zeman při setkání se zaměstnanci firmy.

V souvislosti s údajnou neúčinností sankcí uvedl, že podporuje takzvanou ekonomickou diplomacii. „Naše zahraniční politika se v minulých letech vyznačovala tím, že jsme dávali cenné rady zahraničním zemím, jak mají spravovat svoje vnitřní záležitosti. Představitelé těchto zemí se buď usmáli, nebo naštvali. Ale v obou případech tyto cenné rady nikdy nedopadly na úrodnou půdu, byly naprosto ignorovány,“ pokračoval prezident. 

Zetoru také poblahopřál k prodeji padesáti traktorů do Íránu. Zdůraznil, že značka Zetor se podle něj stala jedinou značkou v České republice, která je v zahraničí synonymem traktoru. „Neříká se traktor, říká se Zetor,“ řekl prezident.

Na své návštěvě komentoval i azylovou politiku

Prezident také opětovně hovořil o uprchlické krizi. „Já jsem svůj názor mnohokrát vyjádřil, i když jsem za něj kritizován, to se stává. Zastávám názor, že jde o migraci primárně islámské komunity do evropských zemí, že tato migrace je pro evropské země nebezpečná na rozdíl od migrace z jiných kultur,“ uvedl Zeman. Jako příklad uvedl vietnamskou komunitu, která se podle něj do společnosti už dobře integrovala. Naopak islámskou popsal jako zdroj nebezpečí. 

První den své návštěvy se tomuto tématu také věnoval. Uvedl, že pro poskytnutí azylu uprchlíkům není důležité, že pocházejí ze země v oblasti bojů, ale důkaz, že jsou kvůli svým názorům politicky pronásledovaní. Ke zmíněnému závěru podle svých slov dospěl po prostudování příslušné ženevské konvence. 

Svou v pořadí už třetí návštěvu jižní Moravy zahájil prezident Miloš Zeman setkáním s hejtmanem a jihomoravskými zastupiteli. Ve středu prezident návštěvu kraje zakončí - pojede se podívat i na česko-rakouskou hranici.