Azyl si zaslouží jen politicky pronásledovaní uprchlíci, míní Zeman

Pro poskytnutí azylu uprchlíkům není důležité, že pocházejí ze země v oblasti bojů, ale důkaz, že jsou kvůli svým názorům politicky pronásledovaní, uvedl při své návštěvě Jihomoravského kraje prezident Miloš Zeman. Doplnil, že to vyplývá ze Ženevských úmluv, a podle něj je tak značně omezený okruh uprchlíků, kterým může Česká republika poskytnout azyl nebo doplňkovou ochranu. Podle šéfa Organizace pro pomoc uprchlíkům se však příslušná konvence netýká jen politického pronásledování.

Prezident na setkání s jihomoravskými zastupiteli a starosty uvedl, že ke zmíněnému závěru dospěl po prostudování příslušné ženevské konvence. Podle šéfa Organizace pro pomoc uprchlíkům Martina Rozumka se ale daná konvence netýká jen politického pronásledování, ale také pronásledování kvůli rase, národnosti a příslušnosti k sociální skupině.

Ženevské úmluvy stanovují podmínky a pravidla na ochranu civilistů nebo válečných zajatců a raněných při ozbrojeném konfliktu. Rozumek dodal, že další ochranu poskytuje lidem také Evropská úmluva na ochranu lidských práv, k níž se Česká republika připojila. „Evropská úmluva má chránit právo na život bez výjimky. I kdyby Ženevská úmluva nebyla, zajistí, že není možné lidi vrátit do zemí, kde jim hrozí mučení a nelidské zacházení. Podle evropského práva stačí, že člověk utíká z ozbrojeného konfliktu, nemusí mít s politikou nic společného,“ uvedl Rozumek.

Názor, že oběti nemají na pomoc nárok, je chybný

Podle advokáta Pavla Čižinského by prezidentovo tvrzení zjednodušeně mohlo platit pro úmluvu z července 1951. Tehdy se příslušný dokument vztahoval pouze na ty, kteří se stali uprchlíky právě před zmíněným rokem. Od té doby se ale mezinárodní humanitární právo vyvinulo a rozšířilo.

Čižinský uvedl, že podle evropské směrnice i českého azylového zákona tak mají na ochranu nárok i civilisté, kterým kvůli násilí v ozbrojených konfliktech hrozí smrt. Podle něj prezidentovo zjištění může svádět k tomu, že oběti násilí nemají na pomoc nárok. „Tento závěr by ale byl z hlediska práva vysloveně chybný,“ řekl Čižinský.

Na své návštěvě jižní Moravy Zeman také prohlásil, že jediným řešením migrační krize je deportace ekonomických uprchlíků a těch, kteří šíří nenávist. „Jsem přesvědčen, že příští rok se migrační vlna přelije přes naše území. Spouštěčem budou restriktivní opatření Bavorska a Rakouska,“ uvedl. Dodal, že pokud budou uprchlíci uvnitř České republiky, ochrana hranic už zemi nepomůže. „To rozhodně není nic sympatického. Proto zastávám názor, že než je pouštět dovnitř, je daleko lepší důsledná ochrana našich hranic kombinovanými hlídkami armády a policie s využitím myšlenky aktivních záloh,“ doplnil prezident.

Migrační vlnou se bude Zeman zabývat i po zbytek své návštěvy Jihomoravského kraje. Ve středu se setká s příslušníky policie a dalších záchranných složek při své cestě do Mikulova a na hranice s Rakouskem.