Nezaměstnanost se drží na 2,8 procenta. Zvýšil se počet nabízených pracovních míst

Události ČT: Nezaměstnanost se drží na 2,8 procenta. Zvýšil se počet nabízených pracovních míst (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost zůstala v listopadu na 2,8 procenta, stejně jako v říjnu. Úřad práce evidoval celkem 215 010 uchazečů o práci, což je o 612 méně než v říjnu. Zároveň jde o nejnižší počet lidí bez práce od června 1997, kdy jich bylo 202 562.

Zaměstnavatelé nabízeli v listopadu 323 542 volných míst. V říjnu byl počet volných pracovních míst necelých 316 900.

Situace na trhu práce se v uplynulém měsíci vyvíjela standardně, uvedl úřad. Nadále ji ovlivňuje příznivý stav české ekonomiky a odpovídá také klimatickým podmínkám sledovaného období. Do evidence Úřadu práce se začali hlásit první pracovníci ze zemědělství a stavebnictví, včetně osob samostatně výdělečně činných. Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech.

Nezaměstnanost v krajích ČR – listopad 2018
Zdroj: MPSV

„Přestože podíl nezaměstnaných osob zůstal na stejné hodnotě jako v říjnu, absolutní počet evidovaných uchazečů stále klesá. Klesá počet a podíl dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Míra nezaměstnanosti v listopadu vyrovnala svůj rekord za celé období od druhé poloviny 90. let, připomněl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.  

Stále patrnější jsou známky toho, že míra nezaměstnanosti definitivně narazila na své dno současné fáze hospodářského cyklu. Svědčí o tom i ta skutečnost, že v listopadu nedošlo k dalšímu jejímu poklesu, jak je obvyklé, nýbrž setrvala na říjnové úrovni. V letech 2017 či 2016 míra nezaměstnanosti klesala i mezi říjnem a listopadem.
Lukáš Kovanda
hlavní ekonom Czech Fund

Jak uvedl hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler, podíl nezaměstnaných osob podle očekávání setrval v listopadu na svém dosavadním historickém minimu. Od příštího měsíce však očekává, že by se tato hodnota měla dostat opět nad tři procenta. A to proto, že v zimních měsících skončí některé sezónní práce.

Podobný vývoj očekává i Sadílková, která předpokládá postupné ukončování pracovních závazků na dobu určitou. 

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

Hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek připomněl, že i když je ve srovnání s loňským rokem růst české ekonomiky zhruba poloviční, naše hospodářství stále vytváří nová pracovní místa. „Jen za listopad se počet volných pracovních míst zvýšil o téměř sedm tisíc na celkových více než 323 tisíc, což je nevíce v historii časové řady od roku 1991. Na jedno volné pracovní místo připadá pouze 0,7 uchazeče,“ uvedl Vejmělek.

Generální ředitelka ManpowerGroup ČR J. Rezlerová o situaci na trhu práce (zdroj: ČT24)

Nejnižší a nejvyšší nezaměstnanost

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Praha-východ (1,1 %), Rychnov nad Kněžnou (1,2 %), Benešov a Plzeň-jih (shodně 1,4 %), Ústí nad Orlicí, Pelhřimov, Jindřichův Hradec, Písek a Praha-západ (všechny 1,5 %). Nejvyšší nezaměstnanost naopak byla v okresech Karviná (6,8 %), Most (5,8 %), Znojmo a Ostrava-město (5,1 %), Bruntál (5 %), Chomutov (4,9 %), Jeseník (4,8 %) a Ústí nad Labem (4,7 %).

Podíl nezaměstnaných žen klesl na 3 procenta a podíl nezaměstnaných mužů zůstal na hodnotě 2,6 %.

„Zaměstnavatelé měli v listopadu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, svářeče, řezače plamenem, páječe nebo pomocné manipulační pracovníky,“ uvedl na svých stránkách Úřad práce ČR. 

V rámci krátkodobých pracovních poměrů zaměstnavatelé nejčastěji hledali montážní dělníky, pomocníky v oblasti těžby a stavebnictví, uklízeče, pomocníky ve výrobě, v dopravě nebo skladování. 

Jak budou firmy nabírat příští rok

Čeští zaměstnavatelé plánují i v prvním čtvrtletí příštího roku nabírat nové zaměstnance, ovšem tempo růstu náboru bude proti předchozímu období nižší. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 750 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v ČR. 

„V lednu očekáváme nejvyšší nezaměstnanost v roce, ale to neznamená, že přijde nějaké hromadné propouštění. Jde především o pohyb sezonních pracovníků a částečně i administrativní důvody, jako je konec smluv na dobu určitou a ukončování živností. Tyto lidi trh práce velmi rychle absorbuje, protože je v nabídce mnoho příležitostí například ve zpracovatelském průmyslu. Dobrá ekonomická situace se projevila v posledních letech i tak, že sezonní výkyvy v nezaměstnanosti jsou minimální,“ uvedla generální ředitelka ManpowerGroup ČR Jaroslava Rezlerová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Strašák pro firmy: náklady na pracovní sílu

Firmy v Evropě se do budoucna výrazně více obávají nedostatku vhodných pracovníků. Hlavní překážkou dalšího rozvoje stejně jako v Česku budou zejména náklady na pracovní sílu. Vyplývá to z šetření Evropské asociace obchodních a průmyslových komor (Eurochambers), do kterého se zapojilo více než 45 tisíc podniků z 26 zemí.

Ve srovnání s celkovými výsledky šetření, kam každoročně za Česko přispívá svými daty Hospodářská komora, jsou očekávání českých podniků pro rok 2019 více optimistická než ve zbytku Evropy.

Zatímco v roce 2018 byla pro evropské firmy největší brzdou růstu domácí poptávka následovaná nedostatkem zaměstnanců s odpovídající kvalifikací, v roce 2019 na první místo poskočily náklady na pracovní sílu. Stejný výsledek na první příčce hlásila i ČR. Po třech letech, kdy bylo za hlavní překážku podnikání v ČR označováno nalezení kvalifikovaných pracovníků, se na první místo dostaly náklady na pracovní sílu. Ty označilo 62 procent jako brzdu svého rozvoje v roce 2019.

Růstem mezd jsou nejvíce ohroženy podniky v zemích střední a východní Evropy, kde se mzdy během deseti let podle šetření Eurochambers téměř zdvojnásobily. V ČR byl tento růst po Bulharsku v Evropě nejvyšší.