V Olomouci hořel velkosklad s topením a nábytkem. Škody jdou do desítek milionů

Velká skladovací hala v Olomouci začala v noci hořet. Při požáru neutrpěl nikdo zranění, hasiči však odhadli, že plameny způsobily škodu za desítky milionů korun. Proč hořelo, zatím nevědí, podle majitele ve skladu neprobíhaly žádné práce, které by mohly požár způsobit.

O požáru skladu v Babíčkově ulici v Olomouci se hasiči dozvěděli krátce před druhou hodinou v noci. Hořelo na ploše asi 100 krát 30 metrů. „Je to velkoobchod, byly tam uskladněny veškeré instalatérské věci, věci na topení jako radiátory či kotle. Požár zasáhl velké skladovací haly,“ uvedl vedoucí olomoucké pobočky společnosti, které sklad patří, Rudolf Psota.

K požáru se sjelo deset hasičských jednotek. Mluvčí hasičů Zdeněk Hošák popsal, že zřídili několik hasebních úseků, a aby měli dostatek vody, kyvadlově ji přiváželi cisternami od hydrantů v okolí. „Do zásahu byla také zapojena výšková technika. Hasiči po celou dobu zasahují v kritických místech v dýchací technice,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Požár se částečně z hal dostal i do prostor prodejny a administrační části. 

Po šesté ráno již požár dohašovali. Příčinu zatím nedovedou odhadnout, zato řádově vyčíslili škodu – na několik desítek milionů korun. Podle vedoucího pobočky Rudolfa Psoty se ve skladu nedělo nic, co by požár mohlo vysvětlit. „Nic se tam v této chvíli nerekonstruovalo, nepracovalo se tam. Nemůžu zatím říct, od čeho to vzniklo, neví to zatím ani hasiči,“ podotkl.

U podobně rozsáhlého požáru zasahovali hasiči v Olomouci v červnu 2016. Tehdy šlo o sklad textilu, škoda byla podle znaleckých posudků vyčíslena na 40 milionů korun. Podle expertiz byl založen úmyslně, viníka se však kriminalistům vypátrat nepodařilo a vyšetřování odložili.