Nejvíc peněz investuje v příštím roce Jihomoravský kraj do dopravy. Oprav se dočkají i nemocnice

Rozpočet Jihomoravského kraje na rok 2019 (zdroj: ČT24)

Rozpočet Jihomoravského kraje na příští rok bude téměř osm miliard korun. Kraj pošle nejvíc peněz do dopravy, asi jedenáct procent,  přes čtrnáct procent na vzdělávání, jedenáct procent poputuje do zdravotnictví. Letos se kraj chystá poslat desítky milionů korun na rekonstrukce nemocnic. Rozhodnutí rady musí ještě potvrdit zastupitelstvo.

Finanční injekce dostanou v příštím roce od kraje například nemocnice v Tišnově a ve Vyškově. Budova tišnovské nemocnice sice zvenku opravou prošla, interiéry ale čekají na rekonstrukci už přes sto let. Za šedesát devět milionů vzniknou nové ambulance.

„Ambulance jsou ve stísněných prostorách. Měl by vzniknout samostatný ambulantní trakt, který bude oddělený od lůžkové části, aby nedocházelo k mísení ambulantních a lůžkových provozů,“ popsal plány rekonstrukce ředitel Nemocnice Tišnov Bořek Semrád.

Vůbec největší jednorázovou dotaci, sedmdesát osm milionů, pošle kraj na rekonstrukci vyškovské nemocnice. Opravy se konkrétně dočkají oddělení neurologie a ORL. „Na pokojích nemáme samostatné sociální zařízení, je tady pouze umyvadlo, a záchody jsou na chodbě společné pro pacienty. Lůžka a vybavení pokojů je z roku 1970,“ řekla ředitelka nemocnice Věra Seidlová.

Řešit bude potřeba i platy zdravotníků

Právě do zdravotnictví letos kraj přispěl nejvyššími jednorázovými dotacemi. Podle radního Milana Vojty i tak budou chybět jihomoravským nemocnicím další desítky milionů. „Rozevírají se nůžky mezi platovými nařízeními vlády a platbami od pojišťoven, kupříkladu když dojde ke zvýšení platů o sedm procent, tak kraj z toho musí hradit tři procenta,“ řekl radní Milan Vojta.

Schodek rozpočtu dokryjí úspory a úvěr

Do dopravy, vzdělávání a zdravotnictví půjde v příštím roce víc peněz než letos, a to i na financování dotačních programů. Na ty je v rozpočtu navrženo víc než tři sta dvacet milionů korun, což je o dvacet pět milionů více než v letošním roce. Krajských dotací se dočkají například města a obce v programu na rozvoj venkova.

Rada Jihomoravského kraje doporučuje zastupitelům schválit návrh rozpočtu kraje na příští rok se schodkem sto devadesát milionů korun. „Schodek dokryjeme z vlastních úspor z minulých let a úvěrem od Evropské investiční banky,“ řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO). Příjmy rozpočtu dosáhnou 7,642 miliardy korun, výdaje mají podle návrhu činit 7,832 miliardy korun.