O reorganizaci Vítkovic Mechaniky se rozhodne v lednu. Znalec ohodnotil majetek firmy na skoro 100 milionů

O reorganizačním plánu společnosti Vítkovice Mechanika, která v létě skončila kvůli dluhům v úpadku, věřitelé rozhodnou za dva měsíce. V úterý schválil věřitelský výbor znalecký posudek, který ohodnotil majetek firmy na bezmála 100 milionů korun.  Společnost dříve patřila do strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group (VMG) podnikatele Jana Světlíka.

Na základě znaleckého posudku se upraví reorganizační plán. Jeho součástí je i vstup strategického investora, společnosti Supermetal. „Znalecký posudek je důležitý, aby se ocenil majetek dlužníka. Do dvou měsíců se bude konat další schůze věřitelského výboru, kde se bude reorganizační plán schvalovat,“ uvedl insolvenční správce Lukáš Zrůst ze společnosti Konreo.

Společnost Vítkovice Mechanika se specializuje na zařízení pro úpravu, přepravu a zpracování materiálů, na technologie pro kontinuální povrchovou těžbu surovin a na služby v hutním, strojírenském a energetickém průmyslu. Má přes 200 zaměstnanců. Návrh na insolvenci spolu s návrhem na povolení reorganizace, který schválila většina věřitelů, na sebe firma podala na konci července. Uvedla v něm, že má závazky zhruba 416 milionů korun.

Do potíží se Mechanika měla dostat kvůli problémům holdingu

Insolvence byla podle firmy mimo jiné důsledkem problémů dalších firem z holdingu, od nichž získávala zakázky nebo má vůči nim pohledávky. Její pověsti také v dřívějších letech uškodily pokusy dostat ji do konkurzu, i když soud tyto návrhy zamítl.

Skupina VMG už v poslední době prodala několik firem. Supermetal patří společnosti E-Invest Martina Ulčáka, který už od Světlíka koupil Hutní montáže a vstoupil také do společnosti Vítkovice Gearworks.

Firmy ve skupině mají nyní dohromady méně než 2000 zaměstnanců. Ještě před třemi lety skupina zaměstnávala přes 8000 lidí. Předloni se ale několik firem ze skupiny dostalo do finančních potíží, Vítkovice Power Engineering později skončily v konkurzu, Vítkovice Revmont, Vítkovice Gearworks, Vítkovice Envi a letos i Vítkovice Heavy Machinery v reorganizaci. Kromě toho, že některé dceřiné firmy prodala, se ze skupiny osamostatnil lahvárenský Cylinders Holding.