Brno zrekonstruovalo Dominikánské náměstí. Zmizela parkovací místa, přibyly platany

Brno zrekonstruovalo za více než 73 milionů korun Dominikánské náměstí. Zmizelo z něj téměř padesát parkovacích míst, naopak se objevily stromy. V plánu je ještě stavba dvou kašen. Stavební práce skončily tak, aby se náměstí stihlo připravit na vánoční trhy. Ty zde začnou za necelé dva týdny.

Rekonstrukce se dotkla nejen plochy Dominikánského náměstí, ale také části přilehlé Veselé ulice nebo schodiště na terasu u kostela sv. Michala. Město nechalo opravit inženýrské sítě, vznikl nový mobiliář, lavičky a stojany na kola. Přímo na náměstí roste deset platanů a čtrnáct jich pracovníci městské zeleně vysadili ve Veselé ulici u schodiště k hotelu International.

Stromy stojí nakonec jinde, než se plánovalo

Stavba se uskutečnila ve spolupráci s archeology a v koordinaci s rekonstrukcí paláce Jalta, který je na náměstí a dlouhá léta chátrá. Odkoupil jej ale soukromník a chce ho oživit.

Na náměstí se pracovalo od dubna. „Už při výběrovém řízení se nám podařilo vysoutěžit délku prací téměř o dvě stě dnů kratší, než jsme předpokládali. Většina prací je nakonec hotová ještě dva týdny před termínem,“ řekl náměstek primátora Richard Mrázek (ANO).

Podle něj bylo snahou práce dokončit tak, aby se mohly připravovat vánoční trhy. Nakonec se to povedlo, přestože nastaly problémy s výsadbou stromů. Kvůli archeologickým nálezům nebylo možné vysadit čtyři stromy v severní třetině náměstí, jak se původně plánovalo. Podařilo se ale najít kompromis s kašnou uprostřed náměstí obklopenou čtyřmi platany.

Podobu Dominikánského náměstí navrhl už před více než deseti lety architekt Petr Hrůša. Nakonec ale projektanti výslednou podobu zjednodušili. „Je mi líto, že se město odklonilo od projektu Petra Hrůši a zjednodušilo rekonstrukci na pouhé materiálové zušlechtění. Domnívám se, že tím promarnilo potenciál využití Dominikánského náměstí,“ řekl architekt Gabriel Kurtis.

O podobě kašen rozhodne soutěž

Kašna zatím na náměstí není, o její stavbě se ještě bude dál jednat. Jedna by měla být přímo na náměstí, druhá pod kostelem sv. Michala poblíž obchodního centra Velký Špalíček. V září také Brňané hlasovali o tom, jestli chtějí, aby na náměstí stála čtyřmetrová socha císaře Josefa II. Návrh nakonec neprošel.

Maketa sochy Josefa II. na Dominikánském náměstí
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Dominikánské náměstí bylo dříve Rybným trhem. Dnes je pojmenované podle kláštera dominikánů s kostelem sv. Michala. Někdejší zemská soudnice různými přestavbami a přístavbami získala dnešní podobu Nové radnice, v níž sídlí magistrát. Na počátku 20. století se zbouraly domy na severní straně, koncem 20. let vznikl funkcionalistický palác Jalta. Dominikánské náměstí se po opravách přiblížilo svému historickému vzhledu ze 30. let minulého století.