Muž, který údajně kandidovat nechtěl, zpochybňoval volby ve Slezské Ostravě. Soud jeho žalobu zamítl

Senát ostravského krajského soudu ve středu zamítl návrh na neplatnost voleb v obvodě Slezská Ostrava. Šlo o návrh kandidáta Romana Važíka za ANO, který tvrdí, že nesouhlasil s kandidaturou.

Podle soudu navrhovatel o kandidatuře věděl a nepodařilo se prokázat, že by jeho podpisy na dokumentech někdo falšoval. Važík, který byl na 21. místě kandidátky a zastupitelem zvolen nebyl, není s rozhodnutím spokojený. Už před časem podal i trestní oznámení.

Podle návrhu byl Važík na kandidátce ANO v obvodu Slezská Ostrava bez svého souhlasu. Ve středu u soudu připustil, že počátkem roku měl o členství v hnutí zájem a předběžně souhlasil i s kandidaturou. Později si ale vše rozmyslel.

„V květnu jsem poslal e-mail, že nechci dál s hnutím spolupracovat,“ uvedl. Také řekl, že nikdy nepodepsal dokumenty, které hnutí pro jeho zařazení na kandidátku potřebovalo.

Padělání podpisů se prokázat nepodařilo

„To nejsou moje podpisy,“ zopakoval ve středu u soudu několikrát. Tvrdí, že je někdo padělal. Podle soudu se to ale nepodařilo prokázat. I proto soud návrh zamítl. Dalším důvodem byl fakt, že Važík věděl, že se o jeho kandidatuře jedná. Nereagoval ale na e-maily, které mu zástupci hnutí posílali v souvislosti s volbami i poté, co oznámil svůj nezájem dál spolupracovat.

Proti rozhodnutí soudu nelze uplatnit opravný prostředek. Nabude platnosti vyvěšením na úřední desce. „Jsem překvapený. Soud konstatoval, že u nás může kdokoli někoho podepsat,“ řekl Važík. Dodal, že už dříve podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Případ tak bude řešit i policie a k soudu se možná ještě vrátí.

Krajský soud v Ostravě v souvislosti s volbami v Moravskoslezském kraji obdržel přes 30 žalob. Všechny už projednal, většinu zamítl. Vyhověl pouze žalobě související s komunálními volbami v Šenově u Ostravy. Potvrdil, že komise jednoho volebního okrsku špatně sečetla hlasy, a vyměnil zvoleného kandidáta. Místo člena ČSSD v zastupitelstvu zasedne kandidát ODS.