Za Bitcoiny nakoupili údaje k platebním kartám. Pořídili na ně zboží za 6 milionů korun

Identifikační údaje k téměř 4 tisícům platebních karet měli na internetu získat tři obžalovaní, jejichž případ začal v úterý řešit ostravský krajský soud. Informace nakoupili podle obžaloby za bitcoiny na ruských serverech.

Následně udělali několik tisíc transakcí přes platební brány internetových obchodů. Úspěšní byli zhruba ve třetině případů, zjistil redaktor České televize Jiří Loučka.

Na podezřelé transakce se přišlo v okamžiku, kdy jedna z bank začala vyšetřovat podezřelé pohyby na jednom z účtů. „Policisté pak zatkli prvního z trojice souzených. Ten se u výslechu před soudkyní k machinacím s platebními kartami částečně přiznal,“ dodal Jiří Loučka.

Muž měl při surfování po takzvaném dark webu neboli temném webu, který je přístupný pouze přes speciální software, najít reklamu na ruský server, který nabízel ukradené údaje o platebích kartách. Za informace následně zaplatil virtuální měnou.

Okradení jsou z celého světa

Majitelé platebních karet byli podle žalobce z celého světa včetně ČR. Případy krádeží finančních prostředků se udály pouze na těch účtech, ke kterým byly přiřazeny karty, jejichž majitelé měli povolené platby přes internet bez potvrzovacího kódu v mobilu.

Obviněný měl přes internetové platební brány nakupovat především mobily a notebooky. Elektroniku dále prodával. „Podle žalobce měl utratit 6 milionů korun,“ doplnil Jiří Loučka. Pachateli podle obžaloby pomáhali další dva muži, kteří se rovněž u soudu částečně přiznali.

V případě odsouzení jim hrozí osm až dvanáct let vězení.