Šéf Fakultní nemocnice Ostrava: Přednostu Šimetku jsem odvolal kvůli manažerským pochybením

Manažerským selháním zdůvodnil ve středu ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Evžen Machytka odvolání přednosty porodnicko-gynekologické kliniky Ondřeje Šimetky. Machytka řekl, že místo přednosty není doživotní funkce. Nemocnice se dosud k důvodům odvolání v pořadí čtvrtého přednosty nevyjadřovala. Šimetka jakékoliv pochybení odmítá.

Podle Machytky pochybení Šimetky souvisí s dostavbou pavilonu péče o matku a dítě. „V době, kdy finišovaly poslední práce, pan docent Šimetka odcestoval na tříměsíční zahraniční pobyt. Potřebovali jsme významným způsobem jeho součinnost a koordinaci především při nákupu nového zařízení,“ uvedl ředitel. Podle něj vyšlo najevo, že nebyly zahájeny ani soutěže na základní vybavení.

Šimetka už dříve řekl, že zahraniční misi měl povolenou. Schválil mu ji bývalý ředitel Svatopluk Němeček, kterého Machytka po únorovém odvolání z čela největší nemocnice v kraji nahradil. Machytka řekl, že by obdobnou cestu nepovolil. Odvolaný přednosta ale tvrdí, že potřebné podklady pro přístrojové vybavení kliniky dodal v roce 2017. Své odvolání považuje za absurdní a pochybení odmítá. Aktuálně zvažuje, jak bude situaci řešit.

Odvolání Šimetky z čela kliniky kritizovaly odbory i rektor Ostravské univerzity Jan Lata. Důvodem je skutečnost, že personální změnu musel spolu s vedením nemocnice schválit rovněž děkan Lékařské fakulty Pavel Zonča, kterému by měl ale na konci října vypršet mandát.

Pokud chceme něco nějakým způsobem stabilizovat, aby to dlouhodobě fungovalo, tak bohužel se někdy musíme zbavit těch článků, které nejsou optimální a nefungují.
Evžen Machytka
ředitel Fakultní nemocnice Ostrava

Do funkce se navíc vrátil po soudních sporech a vedení univerzity s jeho fungováním v čele fakulty nesouhlasí. Právě Zonča bývá spojován se současným ředitelem nemocnice. „Myslím si, že tady v tomto boji se upřednostňují osobní zájmy nad zájmy Fakultní nemocnice Ostrava,“ řekla už dříve předsedkyně největší odborové organizace v nemocnici Zuzana Sargová.

Machytka ale vyřizování účtů a osobní důvody odmítá. „Řekl jsem zcela jednoznačné a nepopiratelné důvody odvolání pana přednosty Šimetky, tím jsem snad dostatečně vyvrátil tyto spekulace. Já skutečně tímto způsobem nehraju, neřeším nějaké osobní spory, natož osobní spory docenta Zonči. Jsem ředitel fakultní nemocnice a řeším manažerským způsobem provozní věci,“ řekl Machytka, který po svém příchodu tvrdil, že chce situaci v nemocnici personálně stabilizovat – a za tím si stále stojí.

Další odvolání vyloučil

Ředitel zároveň odmítl spekulace, že by zvažoval odvolání přednosty Ústavu radiodiagnostického Petra Krupy a přednostky Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie Zdenky Němečkové Crkvenjaš, manželky bývalého ministra zdravotnictví. „Odvolal jsem z místa přednosty pouze pana docenta Šimetku a o žádném dalším odvolání neuvažuji ani jsem neuvažoval,“ řekl Machytka.

Po jeho nástupu byli z funkcí odvoláni přednosta Ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček, přednostka Ústavu patologie Jana Dvořáčková a přednosta interní kliniky Arnošt Martínek, který zároveň působil jako děkan Lékařské fakulty.