V ostravské fakultní nemocnici odvolali přednosty klinik. Změny podepsal jeden ze dvou děkanů lékařské fakulty

Personální změny ve FNO (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek byli z ostravské fakultní nemocnice odvoláni přednostové dvou klinik – šéf interní kliniky Arnošt Martínek a Igor Dvořáček, přednosta ústavu soudního lékařství. Jaké důvody k tomu nemocnici vedly, upřesní její vedení na páteční tiskové konferenci. Oba lékaři ale s odvoláním nesouhlasí, tvrdí, že je nepravomocné.

„Potvrzuji personální změny, které probíhají v nemocnici i na základě výsledků auditu, který probíhal v posledních měsících,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) Evžen Machytka, který je ve funkci tři měsíce.

K odvolání dvou přednostů potřeboval podpis děkana lékařské fakulty. Tím je podle rozhodnutí soudu před téměř dvěma lety odvolaný Pavel Zonča, který je nyní jedním ze dvou děkanů fakulty

„Namítal jsem, že děkan Zonča nemůže vykonávat funkci děkana. Bylo mi sděleno, že je to názor proti názoru a zastávají jiný,“ sdělil Igor Dvořáček. Proti odvolání se rovněž brání Arnošt Martínek. „Považuji za protiprávní tu skutečnost, že odvolání nebylo podepsáno stávajícím děkanem,“ sdělil. Jako děkana lékařské fakulty univerzita uznává právě Arnošta Martínka.

O osobě lékaře Zonči se v poslední době mluvilo hlavně v souvislosti s výměnou vedení Fakultní nemocnice Ostrava. Po příchodu nynějšího ředitele Evžena Machytky se Zonča vrátil zpět na tamní chirurgickou kliniku, což vyvolalo nevoli u části zaměstnanců.

Nemocnice považuje Zonču za legitimního děkana

Vedení nemocnice je přesvědčeno, že odvolání proběhlo podle všech pravidel. „Respektujeme rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě, podle kterého je docent Zonča právoplatný děkan, a na základě tohoto považujeme odvolání obou přednostů za zcela legitimní,“ sdělila náměstkyně ředitele pro léčebnou péči FNO Zuzana Čermáková.

Podle informací České televize nemocnice odvolaným lékařům vytýká jejich propojení se soukromou laboratoří, ve které oba působí. Dvořáček i Martínek se chtějí proti svému odvolání bránit.

Spor o děkana (zdroj: ČT24)