Rektor: Dvojvládí na lékařské fakultě v Ostravě skončí v říjnu. Budou nové volby

Nestandardní situace na Lékařské fakultě Ostravské univerzity, která má aktuálně dva děkany, zřejmě skončí koncem října. Odvolávanému děkanovi Pavlu Zončovi totiž oficiálně skončí funkční období a jmenování druhého děkana Arnošta Martínka se v důsledku rozhodnutí soudu zruší.

Vypsány budou nové děkanské volby a řízením fakulty bude v mezidobí pověřen některý z proděkanů, řekl rektor univerzity Jan Lata.

Děkan Zonča byl na návrh akademického senátu fakulty poprvé odvolán už v roce 2016, senát mu vytýkal různé personální přešlapy. Proti rozhodnutí se bránil soudně, když zpochybnil tehdejší složení akademického senátu.

Koncem října končí mandát docentu Zončovi, pokud se nestihne to, co navrhuje akademický senát, to znamená jeho odvolání, tak v každém případě koncem října mu končí mandát a Zonča končí jako děkan. Soud nám nařídil takzvané odjmenování Martínka, které (rovněž) proběhne v průběhu měsíce října.
Jan Lata
rektor Ostravské univerzity

Mezitím byl ale novým děkanem fakulty zvolen Martínek. Když pak krajský soud uznal, že složení senátu bylo chybné, a vrátil věc rektorovi k dalšímu projednání, měla nejmladší lékařská fakulta v zemi fakticky děkany dva.

Akademický senát pak minulý týden opět schválil návrh na Zončovo odvolání a postoupil věc rektorovi, který poměrně komplikovaný odvolací proces zahájil. Odvolací řízení však s ohledem na nejrůznější lhůty nějakou dobu potrvá a aktuálně není zcela zřejmé, zda celý proces skončí dřív, než Zončovi oficiálně vyprší mandát. V každém případě se situace rozhodne nejpozději do konce října. Rektor věří, že v nových volbách akademický senát vybere děkana, který bude přijatelný pro obě strany sporu.

Případ se nepodařilo vyřešit od léta

Rektor se dvojvládí děkanů snažil vyřešit už v létě, kdy předběžným opatřením zakázal Zončovi vykonávat funkci děkana. Chtěl počkat na nové rozhodnutí akademického senátu. Zonča ale soudně napadl i předběžné opatření a uspěl, protože podle soudu rektor takto postupovat neměl.

Proti poslednímu rozhodnutí soudu chce univerzita podat kasační stížnost. Situaci to podle rektora neovlivní, o stížnosti se bude rozhodovat až v době, kdy již dvojvládí zřejmě bude vyřešeno. Univerzita ale chce do budoucna vyjasnit, jak v obdobných případech postupovat.

„Respektuji rozhodnutí soudu. Nikdy jsem nezpochybnil to rozhodnutí, ale teď poprvé říkám, že s tímto rozhodnutím nesouhlasíme. Bude to určitý precedens do budoucna,“ řekl Lata ke kasační stížnosti. Podle něj je nynější situace výjimečná a existuje na ni několik právních názorů.