Na lékařské fakultě Ostravské univerzity panují stále dva děkani. Rektor má před sebou odvolání jednoho z nich

Rektor Ostravské univerzity Jan Lata se v těchto dnech zabývá rozhodnutím akademického senátu Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Ten minulý týden schválil návrh na odvolání děkana Pavla Zonči z funkce. Fakulta se tak snažila vyřešit situaci, kdy kvůli rozhodnutí soudu měla dva děkany. Zonču z funkce tehdejšího děkana lékařské fakulty odvolal předloni právě Jan Lata.

Pavel Zonča již řekl, že se i tentokrát obrátí na soud, protože s rozhodnutím akademiků nesouhlasí. Univerzita na středu svolala tiskovou konferenci.

„Situace na lékařské fakultě Ostravské univerzity je stále komplikovaná a nepřehledná,“ uvedla redaktorka České televize Tereza Krumpholzová s tím, že rektor Jan Lata dvojvládí na fakultě řeší po návratu z pracovní cesty. 

Lata nyní může vydat souhlasné stanovisko a děkana odvolat. 

Soud předběžné opatření řešící dvojvládí zrušil

„Další věcí je to, že vedení univerzity musí reagovat na rozhodnutí soudu. Ten totiž zrušil předběžné opatření, tedy dokument, kterým chtěl rektor vyřešit dvojvládí na fakultě,“ doplnila Tereza Krumpholzová. Podle ní se tak v tuto chvíli nedá jednoznačně vyloučit, že se bude volit zcela nové vedení lékařské fakulty.

Vedení Ostravské univerzity se v úterý nechtělo k celé situaci vyjádřit. Její mluvčí v SMS zprávě pro Českou televizi pouze napsal, že rektor učinil všechny nezbytné kroky, které vyplývají z rozhodnutí soudu a akademického senátu.

Pavel Zonča se již dříve kvůli odvolání z vedení fakulty obrátil na soud dvakrát. Vždy uspěl. Podle Zonči by řešením celé situace bylo rozpuštění současného akademického senátu a zvolení nového.

Spor o děkana (zdroj: ČT24)