Jihomoravský kraj není podle soudu jediným vlastníkem pozemků pod brněnským letištěm

Jihomoravský kraj podle soudu neprokázal vlastnictví klíčových pozemků, které protínají dráhu brněnského letiště. Zamítl proto jeho žalobu, kterou se domáhal výhradního vlastnictví. Současně je v katastru zapsán i soukromý vlastník. Informaci České televizi sdělil mluvčí okresního soudu Michal Hoskovec.

Jihomoravský kraj se domáhal toho, aby byl v katastru nemovitostí zapsán jako jediný vlastník klíčových pozemků. Zapsáni tam jsou majitelé dva, vedle kraje i soukromý vlastník. „Žaloba byla zamítnuta. V katastru nemovitostí bylo zapsáno duplicitní vlastnictví. Na základě provedeného dokazování byl učiněn závěr, že žalobce své tvrzené vlastnictví k předmětným nemovitostem neprokázal,“ řekl Michal Hoskovec z Okresního soudu Brno-venkov.

„Jihomoravský kraj v současné době čeká na zaslání písemného vyhotovení rozsudku s tím, že po prostudování jeho odůvodnění bude zvažovat další právní kroky,“ uvedla tisková mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

Spor se týká pozemků v areálu mezinárodního veřejného letiště Brno-Tuřany, které vedou přímo přes přistávací a vzletovou dráhu a které dostal Jihomoravský kraj od státu. Ty samé pozemky, původně zabavené po válce Němcům, ale zdědili po svém strýci sourozenci Zajícovi. Nejasnost se projevila až při digitalizaci katastru nemovitostí.

Zajícovi nejprve jednali s krajem o finanční náhradě, nakonec se ale nedohodli. Pozemky tak od nich před dvěma lety odkoupil brněnský podnikatel a investor Michal Horký. Sourozence vyplatil, každému z nich přitom zaplatil 150 tisíc korun, ačkoliv pozemky mají mnohonásobně vyšší hodnotu.

Duplicitní zápis vlastnictví pozemků pod letištěm
Zdroj: ČÚZK

Úředníci zapsali podnikatele do katastru nemovitostí jako nového vlastníka a ten pak za vzdání svého vlivu nad strategickou půdou požadoval po kraji peníze nebo jiné pozemky. Kraj se nakonec loni v dubnu obrátil na soud s tím, že do doby, než rozhodne, nebude činit žádné kroky k uzavření případné dohody.

Letiště v Brně je druhé největší v zemi a ročně odbaví skoro půl milionu cestujících.