Krnovští sepsali petici proti školní jídelně. Bojí se, že na náměstí bude těsno

Spor o jídelnu (zdroj: ČT24)

Už sedm desítek lidí podepsalo petici proti stavbě nové jídelny s kuchyní u jedné ze základních škol v Krnově. Nyní její žáci chodí do asi sedm set metrů vzdálené jídelny. Podle ředitele školy Karla Handlíře přitom procházejí kolem frekventované silnice.

Někteří obyvatelé žijící poblíž místa, kde by nová jídelna měla vzniknout, podle zjištění redaktora České televize Jana Pirkla upozorňují, že tam jsou velmi úzké ulice. „Zvýšený provoz by tak podle nich mohl zablokovat dopravu,“ uvedl s tím, že by lokalita byla navíc  hustě zastavěna. Vznik jídelny s vývařovnou by podle autorů petice měl na svědomí také zánik veškeré tamní zeleně.

Ředitel krnovské školy na Janáčkově náměstí Karel Handlíř ale výstavbu nové jídelny hájí. Odpadne totiž podle něj problém s bezpečností žáků, kteří musejí na obědy docházet kolem frekventované silnice.

„Jde mu také o kulturu stolování, stávající prostory již podle něj nevyhovují svou kapacitou,“ dodal Jan Pirkl s tím, že dalším důvodem stavby nové jídelny je to, že škola chce ovlivňovat, co se žákům servíruje. Podle zjištění České televize chce totiž klást důraz na zdravá jídla, a to je v tuto chvíli podle ní značně komplikované.

Zastupitelé již diskutují o plánu B

Město nyní kromě výstavby zcela nového areálu pod tlakem kritiků uvažuje rovněž o přestavbě stávající školní vývařovny. A to tak, aby vyhovovala současné kapacitě a nárokům školy.

Podle krnovského místostarosty Milana Brunclíka (ČSSD) již majitel sousední budovy souhlasil, že by nemovitost prodal městu. Do ní by se pak současná jídelna mohla rozšířit.

Rozhodovat o konečné podobě nové jídelny bude až krnovské zastupitelstvo, které vzejde z podzimních voleb.