Začal odvoz kalů z Vratimova. Likvidace nebezpečné skládky má trvat zhruba tři měsíce

Události: Začal odvoz kalů z Vratimova (zdroj: ČT24)

Najaté firmy začaly ve středu odvážet kaly z lagun ve Vratimově na Ostravsku. Nepovolenou skládku nebezpečného odpadu rozebírají bagry. Likvidace má trvat asi tři měsíce. Místní museli v blízkosti skládky žít téměř osm let. Halda páchla a unikaly z ní ropné látky.

Materiál ze skládky je tříděn podle hrubosti. Větší části budou zlikvidovány v ostravské spalovně nebezpečných odpadů, menší jsou odváženy ve speciálních kontejnerech do Tlakové plynárny Vřesová. 

„V průběhu celé akce nesmí být vytvořena žádná účelová mezideponie. Naložený materiál tak bude odvážen rovnou do zařízení, kde dojde k jejich energetickému využití,“ uvedla již dříve pro agenturu ČTK náměstkyně hejtmana pro životní prostředí Jarmila Uvírová (ANO).

  • V areálu bývalých papíren ve Vratimově u Ostravy je uskladněno zhruba sedm tisíc kalů z lagun po chemičce Ostramo. 

Kaly namíchané s uhelným prachem a vápnem byly v letech 2010 a 2011 přivezeny do Vratimova jako alternativní palivo, o to ale později neměl nikdo zájem. Firmy, které ho tady umístily, už neexistují.

K deponii se několik let nikdo nehlásil. Dosud se tak nepodařilo určit, komu vlastně patří. Kraj podal trestní oznámení na neznámého pachatele, policie však věc odložila.

Problém nakonec vyřešil stát a kraj. Větší část likvidace je zaplacena ze státního fondu životního prostředí, menší částkou přispěl i kraj. Vyčištění lokality bude stát přibližně 40 milion korun.