Památník obětem železničního neštěstí má sedm let. Symbolizuje náraz vlaku do mostu

Před sedmi lety byl ve Studénce na Novojičínsku odhalen památník obětem železničního neštěstí, které si v srpnu 2008 vyžádalo osm lidských životů. Památník, který symbolizuje náraz dvou hmot, nese křestní jména všech osmi obětí.

K pietnímu místu se tehdy sjelo na 200 lidí z řad příbuzných obětí, účastníků nehody či jejich známých. Na událost zavzpomínal rovněž strojvedoucí vlaku Jiří Šindelář, kterému se před deseti lety podařilo snížit rychlost soupravy a zabránit tak většímu krveprolití.

Památník o hmotnosti deseti tun nechalo postavit sdružení Comenius 2008. Symbolicky je vytvořen z železobetonové konstrukce mostu, která se před jedoucí vlak zřítila.

Pietní místo je také formou poděkování zdravotníkům, hasičům a všem záchranářům za jejich nasazení při neštěstí. Bez nároku na odměnu památník vytvořil sochař Miroslav Rybička z Jistebníku.

Peníze na památník dodali i pozůstalí

Postavení díla stálo zhruba 200 tisíc korun. Lidé na něj sami přispívali. Sdružení usilovalo o vybudování památníku dva a půl roku.

Autora památníku inspiroval k jeho vytvoření podobný osud jako příbuzných obětí železniční nehody. „Můj syn v minulosti zahynul při jiném neštěstí, takže vím, co to znamená pro příbuzné, kteří tady zůstanou. To se nikdy nezacelí. Ale u této tragédie si lidé, kteří se nikdy neznali, vzájemně obrovsky pomáhali. Oni se sbírali na pomník, tak proč bych se měl vyhýbat takovému dílu,“ uvedl před časem s tím, že na díle pracoval rok a půl.

Při tragické dopravní nehodě zemřelo celkem osm lidí, dalších 95 bylo zraněno. Vlak EuroCity Comenius, který jel 8. srpna z Krakova do Prahy, narazil do ocelové konstrukce silničního mostu, která se krátce předtím zřítila na trať. Soud loni v prosinci všech deset obžalovaných nepravomocně osvobodil