Oprava náměstí v Orlové se zadrhla. Místo v říjnu bude dokončená až za tři roky

Oprava náměstí v Orlové (zdroj: ČT24)

Rekonstrukci náměstí v Orlové na Karvinsku se dosud nepodařilo dokončit. Důvodem jsou náklady na takzvané vícepráce ve výši 58 milionů korun, s jejichž uhrazením zástupci města nesouhlasili. Orlová se nakonec rozhodla spolupráci s dosavadním stavebním sdružením ukončit.

Práce na náměstí se kvůli sporům již dříve zastavily na tři měsíce. „Sdružení dvou stavebních firem, které mají stále ještě revitalizaci náměstí na starost, dokončí mimo jiné prostranství před úřadem, kde má vzniknout parkoviště,“ uvedla redaktorka České televize Denisa Kotková. 

Sdružení uvede do provozu také zastávku, která byla po dobu rekonstrukce zrušena. Opraví i přístup k tamní poště.

Město se pokusí vyjednat alespoň dokončení některých částí stavby tak, aby se v centru města zlepšil komfort pro občany. Zároveň bude město s ministerstvem financí jednat o aktualizaci projektové dokumentace a přípravě nového výběrového řízení.
Tomáš Kuča
starosta Orlové

Nového dodavatele vybere až vedení vzešlé z voleb

Oprava centrální části náměstí ale zůstane na novém dodavateli. „Vybírat ho má až nové vedení města, které vzejde z podzimních komunálních voleb,“ dodala Denisa Kotková.

Stavba přitom měla být hotová už letos v říjnu, v současnosti je ale dokončená jen ze šestnácti procent. Investoři, město Orlová a ministerstvo financí na stavební práce vyhradili 200 milionů korun.

Obnova a modernizace centra Orlové je hrazena převážně z dotace ministerstva financí. Zhruba třicet procent stavby v hodnotě 45,6 milionu korun pak financuje samo město. Orlovský starosta Tomáš Kuča (ČSSD) odhaduje, že náměstí bude hotové nejdříve za tři roky.