Nová podoba náměstí v Orlové je v nedohlednu. Hrozí, že se práce zastaví

Nová podoba náměstí v Orlové je v ohrožení. Revitalizace za téměř 200 milionů se táhne už od konce roku 2016. Podle původního plánu měly touto dobou práce už finišovat. Jenže je zpomalil nejdřív archeologický výzkum, a v současnosti i spory s dodavateli.

„Dvě stavební firmy, které veřejnou zakázku na revitalizaci náměstí vysoutěžily, daly městu dokonce ultimátum. A to do konce května, do té doby by měla radnice jejich požadavky začít řešit,“ uvedla redaktorka České televize Denisa Kotková. 

Hlavním důvodem má být podle zástupců firem chybějící přeložka plynovodu, bez které údajně nemohou postavit polovinu plánovaného objektu podzemních garáží, a celkově se nemohou pohnout dál. Město jim k tomu údajně nezařídilo potřebnou dokumentaci. V průběhu stavby se totiž měly vyskytnout další práce a tedy i výdaje nad sjednanou dohodu. „Od města proto požadují dodatek ke smlouvě,“ dodala Denisa Kotková. 

Stavební společnosti se proto obrátily na orlovskou radnici a ministerstvo financí, které stavbu hradí, aby se přeložka rychle vyřešila. V opačném případě mají práce na neurčito skončit.

Nejsme schopni dále pracovat, od loňského září se ohledně přeložky nic nepohnulo. Navíc chybí i řešení dalších komplikací, na které jsme Orlovou upozornili. S tím, že my nemůžeme svévolně, bez řádně podepsaných dodatků ke smlouvě, provést nutné, situací vyvolané práce.
Štefan Polák
statutární ředitel KR Ostrava

Podle vedení Orlové ale naopak nekomunikují dodavatelé. „Změny, které zhotovitel ve svém prohlášení vyjmenoval, nebyly dosud městu předloženy. Není pravda, že zhotovitel nemůže pracovat na stavbě jako celku. Probíhají práce na přeložce vody a zhotovitel může pokračovat v pracích hned na několika stavebních objektech,“ sdělili zástupci města. Komplikacemi na stavbě se bude příští týden zabývat rada města. Orlová už předala celou záležitost také právníkům.

Původně mělo být náměstí hotové do října 2018, podle zjištění České televize ale nebude tento termín dodržen. Město připustilo i možnost, že stávající firmy by nakonec ani nemusely být mezi těmi, kdo revitalizaci dokončí. Obnova a modernizace centra Orlové je hrazena převážně z dotace ministerstva financí. Zhruba 30 procent stavby v hodnotě 45,6 milionu korun pak financuje samo město.