V nádrži Baška a rybníku Bohušov je zhoršená kvalita vody. Na Olomoucku zatím sinice nehrozí

Zatímco na Olomoucku je kvalita vody ve sledovaných vodních nádržích dobrá, na její výrazně zhoršenou kvalitu upozorňují moravskoslezští hygienici v nádrži Baška na Frýdecko-Místecku a také v rybníce Bohušov na Bruntálsku. V něm kvůli nadměrnému množství toxických sinic nedoporučují koupání.

Zvýšený výskyt sinic byl potvrzen i v nádrži Brušperk na Frýdecko-Místecku, kde zároveň stále platí upozornění na riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou, řekla krajská hygienička Helena Šebáková.

Žádné nedostatky naopak nezaznamenali hygienici na Žermanické přehradě a ve Vodní nádrži Větřkovice v Kopřivnici. Z přírodních koupališť, která mají své provozovatele, byla provedena kontrola kvality vody v areálu štěrkovny v Hlučíně na Opavsku. Voda v tamním jezeře je vyhovující.

Umělá koupaliště jsou v pořádku

„Dále byla provozovatelem areálu Krkoška v Kunčicích pod Ondřejníkem ověřena jakost vody ve dvou umělých nádržích bez úpravy vody. Rovněž zde laboratorní analýzy potvrdily vyhovující kvalitu,“ uvedla Šebáková.

Podle ní hygienici průběžně kontrolují i umělá letní koupaliště, kde zatím neodhalili závažnější nedostatky. V minulém týdnu například odborníci sledovali kvalitu vody v přírodním biotopu „Plovárna Na výsluní“ v obci Úvalno na Bruntálsku.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz.

Plumlovská přehrada je čistá

V sousedním Olomouckém kraji se lidé mohou nadále bez obav koupat v Plumlovské přehradě na Prostějovsku, jejíž voda je čistá. Vyplývá to z výsledků rozboru vzorků vody odebraných tento týden. Lidem žádné zdravotní problémy při koupání nehrozí, uvedla ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

Čistá je voda i ve štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce, v nichž se však problémy obvykle nevyskytují po celé léto. Jde o dvě vodní plochy v kraji, které hygienici kontrolují. Vzorky vody hygienici naposledy odebrali v pondělí. 

Lze konstatovat, že voda ve vodní nádrži Plumlov a oblasti Poděbrady je vhodná ke koupání. Je to voda nezávadná, s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci.
Eva Čehovská
ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice

V Plumlovské nádrži, která byla před pěti lety rekonstruována a Povodí Moravy její dno nákladně vyčistilo, za poslední léta na začátku prázdnin problémy s čistotou vody nejsou. Vyskytují se však během léta. Loni tam museli hygienici v první polovině srpna vyhlásit kvůli vysokému obsahu sinic zákaz koupání, zrušen byl až první týden v září. Na kvalitě vody se zde podepisuje absence kvalitního čištění odpadních vod z okolních obcí.

Hygienici začali kvalitu vody v obou oblastech kontrolovat v polovině května. Na Plumlově kvalitu vody kontrolují jednou za dva týdny, v jezerech Poděbrady jedenkrát za 28 dnů. Poděbrady nemají s kvalitou vody dlouhodobě žádný problém. Loni se v jezerech udržela kvalitní voda po celou sezonu.