Místo obleků budou dělníci v areálu bývalého OP Prostějov „vyšívat“ elektrotechniku

Využití areálu po OP Prostějov (zdroj: ČT24)

Místo, kde dříve stávaly výrobní haly oděvního gigantu OP Prostějov, jimž vévodil vysoký komín, by mělo znovu ožít. Společnost, která pozemky vlastní, na nich chce postavit nové průmyslové prostory. Celkem by se mělo jednat o tři velké haly. Původní továrnu zbořila před čtyřmi lety víc než tuna dynamitu.

„Haly by se rozprostíraly na území o ploše asi 4,5 hektaru,“ zjistil redaktor České televize Martin Laštůvka. Budovy chce postavit na pozemcích v areálu bývalého Oděvního podniku v Prostějově společnost Astria Group. Soustředit by se v nich měla lehká strojírenská výroba a sklady. V novém areálu by mělo pracovat více než 700 lidí.

Firma osmnáctihektarový areál zkrachovalého OP vlastní od roku 2014. Lokalita po odstřelu šesti rozlehlých výrobních budov zatím zeje prázdnotou. Záměr zveřejněný v systému EIA nese název VGP Park Prostějov. Společnost VGP provozuje v Česku několik průmyslových areálů. „V části objektu bude umístěna lehká strojní a elektrotechnická výroba. Část výrobků bude určena pro automobilový průmysl,“ stojí v oznámení Astria Group.

Pokud investor získá všechna potřebná povolení, tak chce nové haly, z nichž každá bude na délku měřit 205 metrů, postavit do roku 2022. V části hal plánuje vybudovat sklady. „Součástí objektu budou administrativní vestavby. V severní a jižní části areálu vzniknou parkoviště celkem pro 515 osobních vozidel,“ uvedli zástupci firmy.

Počítá se se stovkami pracovních míst i s výstavištěm

Projekt počítá se vznikem 743 pracovních míst, z toho 438 připadá na technické a 305 na administrativní pracovníky. Prostějovsko dlouhodobě vykazuje nejnižší nezaměstnanost v Olomouckém kraji. V květnu tam podíl nezaměstnaných klesl z dubnových 2,6 procenta na 2,4 procenta. V celém kraji činil 3,3 procenta.

Nezaměstnanost v krajích ČR v květnu 2018 (v %)
Zdroj: MPSV

Na části volné plochy areálu možná bude postavena také velká výstavní hala. Astria Group už před časem požádala prostějovskou radnici o vydání územního rozhodnutí. Hala má být na pozemku, jehož plocha činí bezmála 31 000 metrů čtverečních a který leží v sousedství bývalých výrobních a administrativních hal.

Astria Group za prostějovský areál Oděvního podniku, který jako vítěz výběrového řízení koupila v lednu 2014, zaplatila 58 milionů korun. Rozlehlý areál měl několik výrobních a administrativních budov, sklady, kotelnu i železniční vlečku. Firma následně nechala odstřelit tovární haly. Pozemky se nacházejí v těsné blízkosti rychlostní silnice R46, která směřuje z Olomouce na Brno.

Komín vévodil OP Prostějov, k zemi šel jako poslední (zdroj: ČT24)