Největší říční koupaliště v Česku je po rekonstrukci. Brňané se na Riviéře poprvé vykoupou v sobotu

Brněnské říční koupaliště Riviéra se po roční rekonstrukci v sobotu otevírá návštěvníkům. Kromě opravených bazénů na ně čeká řada nových atrakcí včetně toboganu a skluzavky. Město do oprav investovalo téměř 220 milionů korun. Lidé musí počítat s tím, že celodenní vstupné oproti minulým rokům podražilo.

To hlavní, co se během rekonstrukce muselo udělat, bylo vložení nerezových van do betonových bazénů, odkud už v posledních sezonách unikaly hektolitry vody denně. Nový nerezový povrch je hygieničtější, snadněji se udržuje a má dlouhou životnost.

Představení zrekonstruovaného koupaliště Riviéra (zdroj: ČT24)

„Při venkovním používání se odhaduje na třicet let, ale při dobré péči to může být i padesát,“ řekl ředitele společnosti Starez Martin Mikš. Díky vanám je voda také na pohled modrá, zatímco v betonových bazénech byla spíše hnědá.

 Podle Martina Mikše je vynikající, že lidé nemuseli na léto hledat jinou alternativu a zároveň se podařilo dodržet jak termíny, tak rozpočet. „Chtěl bych lidi pozvat, ať se přijdou podívat. Kromě toboganu a skluzavky jsou tu chrliče, trysky, podvodní lehátka a kolem bazénu máme zavlažovaný trávník, takže bude i v suchém létě zelený,“ popsal Mikš. „Bohužel jsme museli vykácet některé staré stromy. Vysadili jsme sice víc nových, ale nějakou dobu potrvá, než budou poskytovat větší stín,“ dodal.

Celodenní vstupné bude vyšší o 60 korun

Vstupné proti předchozím sezonám na celý den zdražilo ze 110 korun na 170. „Nově jsme ale zavedli dopolední za osmdesát korun, které platí od rána až do čtrnácti hodin, což si myslím, že ocení obzvlášť maminky s dětmi,“ řekl Martin Mikš. Letos budou místo dvou pokladen otevřené čtyři, nově také u vchodu z druhé strany od areálu policie.

Během léta se v areálu uskuteční i několik zábavních akcí, první právě v sobotu při otevření. I letos pak budou na Riviéře probíhat příměstské tábory pro děti. Denní kapacita je téměř osm tisíc návštěvníků, loni jich za tři letní měsíce dorazilo do areálu 85 tisíc.

  • Historie areálu Riviéra sahá až do počátku 19. století, ve kterém vznikla klasicistická budova Lázní (Badhaus). Záměr vytvoření koupelových lázní se však u Brňanů nesetkal s velkým obdivem, a proto byl komplex prodán k jiným účelům. Areál Riviéra od té doby prošel několika změnami a vystřídal několik vlastníků, což se negativně podepsalo na jeho stavu. Od roku 2006 provozuje koupaliště společnost Starez, kterou vlastní Brno.
  • zdroj: www.rivec.cz