Další obce jsou bez vody. Zákaz zalévání zahrad a napouštění bazénů začal platit na Zlínsku

Zahrady se na Zlínsku nesmí zalévat pitnou vodou z veřejného vodovodu (zdroj: ČT24)

V důsledku dlouhodobého sucha začal ve Velkém Ořechově a Lukovečku na Zlínsku platit zákaz zalévání zahrad a napouštění bazénů pitnou vodou z veřejného vodovodu. Problémy mají hlavně obce s vlastními malými vodovody, které nejsou napojeny na větší zásobárnu.

Velký Ořechov na Zlínsku postihlo sucho. Studny jsou poloprázdné, místní vodojem se na začátku týdne dostal skoro na dno a k lidem dotekla jen špinavá voda. „Ořechov je nějaký zakletý, protože v okolí všude prší, a tady ne. Takže každý čeká na déšť jak na smilování,“ řekla jeho obyvatelka Jana Kaňová.

A i když už teď z kohoutků znovu proudí čistá voda, místní ji nesmí použít na zalévání, mytí aut nebo do bazénů. A ve Zlínském kraji nejsou jediní. „Obce, které jsou napojené na velký skupinový vodovod Zlín, jsou obecně bez problémů. Ty se vyskytují u obcí, které mají malé vodovody,“ uvedla mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová.

Stejná situace platí také pro Lukoveček. „Letos se držíme, zatím nebyla žádná cisterna. Zatím čekám, kdy budou zdroje na hraně,“ uvedl starosta Lukoveček Ludvík Nejedlý (BEZPP) s tím, že do budoucna má situaci zlepšit napojení na zmiňovaný zlínský vodovod.

Voda chybí pod zemí i v řekách

V regionu hrozí další zákaz ještě v Řetechově u Luhačovic. Kvůli suchu už začaly vydávat opatření i obce na jihu Moravy. V Běhařovicích na Znojemsku můžou lidé napouštět bazény až po svolení obecního úřadu, radnice v Moravském Krumlově do konce května zakazuje odčerpávání vody z řeky a v Šebrově na Blanensku vyschla hřbitovní studna, a lidé si proto musí nosit vlastní vodu v lahvích.

V tomto týdnu očekávané deště jen částečně zmenší panující sucho a srážkový deficit, který Česko pociťuje. Hydrologové k úternímu dopoledni naměřili nejnižší průtok v historii na 45 ze 121 sledovaných míst na řekách.

V Beskydech je na minimech Bečva, na jižní Moravě zase Dyje a také s ní související Vranovská přehrada. Tam je voda o čtyři metry níž, než je takzvaná zásobní hladina vody.