Vranovská přehrada je skoro bez vody. Na hranici extrémního sucha jsou i některé řeky

Vodohospodáře na jihu a východě Moravy trápí po jarním tání neobvyklé sucho. Málo vody je v celé řadě vodních toků. Z přehrad je na tom nejhůř Vranovská přehrada. Tam je voda o čtyři metry níž, než je takzvaná zásobní hladina vody. Následky sucha nejvíc pociťují hlavně zemědělci. Pokud nezaprší, hrozí podle hospodářů větší škody než loni.

Místo toho, aby se lodě na Vranovské přehradě dotýkaly vody, jsou nad hladinou. Chataři ve Švýcarské zátoce musejí k vodě dojít desítky metrů, lodě spustit nemohou. „Bylo by lepší, kdyby ten stav byl vyšší. Ale je to nějaká vyšší moc. Stěžovat si můžeme leda nahoře,“ řekl chatař František Hrůza.

Místní si mysleli, že vodu upouští schválně Povodí Moravy kvůli opravám hráze. Ve skutečnosti může za nízký stav hladiny nedostatek srážek – a situace působí problémy i vodohospodářům. Nádrž by na jaře měla být plná. Letos v ní chybí pětadvacet milionů kubíků vody.

Redaktorka Barbora Měchurová s Petrem Chmelařem na dně Vranovské přehrady (zdroj: ČT24)

„Výchozí podmínky jsou velmi špatné. I z tohoto důvodu jsme museli upravit manipulační řád, abychom do Dyje mohli pouštět méně vody,“ řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Dodávky pitné vody obcím podle něj ale ohroženy nejsou.

Pokud bude sucho pokračovat, může v létě na přehradě dojít k omezení plavby. Pravděpodobnější je taky výskyt sinic, protože menší množství vody se rychleji ohřeje a dřív zkazí. Aby se hladina vody zase zvedla a chataři ji zase měli až u svých teras, muselo by dlouhodobě a vytrvale pršet.

Některé řeky jsou na hranici extrémního sucha

Na ostatních vodních dílech hladina pomalu stoupá a zásobní prostory se plní. Řada nádrží už je i zcela naplněna; horší je množství vody na řekách. Některé toky jsou už až na hranici extrémního sucha a vůbec nejhorší je stav na řece Balince na Vysočině, kde vodohospodáři evidují jen devítiprocentní průtok. Podobně je na tom na některých místech i Dyje nebo Loučka.

V Božicích je řeka Jevišovka pouze na dvanácti procentech normálu. A stav extrémního sucha ve vodnosti toků zasahuje i východní Moravu. Rožnovská Bečva je ve Valašské Meziříčí na deseti procentech, Dřevnice ve Zlíně pak na čtyřiadvaceti.

Zemědělci se obávají ztrát

Nedostatek vody tak na začátku vegetačního období komplikuje podmínky zemědělcům. „Trápí nás to u ozimých obilovin, řepky, cukrovky, kukuřice a slunečnice, kterou zakládáme,“ řekl jednatel Agrocentra Hrušovany nad Jevišovkou Bronislav Formánek. Některé plodiny bez vody ani nevzejdou. „Pršelo tu asi před týdnem, spadlo jeden a půl milimetru. Půda je přeschlá.“ 

Předpověď počasí a prognóza na další týdny navíc nejsou příznivé. Vysoké teploty tohoto týdne situaci rychle zhoršují a zásoba vody v půdě ubývá. Podle předpovědních modelů by však přeháňky a bouřky mohly alespoň udržet současný stav. „Deficit je momentálně takový, že je pouze dvacetiprocentní pravděpodobnost, že se půda dosytí do poloviny května či června,“ řekl Miroslav Trnka z oddělení dopadů změny klimatu na agrosystémy Akademie věd ČR.

Předpověď sucha
Zdroj: www.intersucho.cz