Nová atrakce na Vranovské přehradě. Sucho odkrylo základy zatopené vesnice

Kvůli extrémnímu suchu klesla hladina Vranovské přehrady na Znojemsku na čtyřicetileté minimum. Klesající hladina přehrady odkryla základy víc než osmdesát let zbořené vesnice Bítov. Zatímco vodohospodáři bojují s nedostatečnou zásobou vody, turisté mají novou atrakci.

Obvykle protečou Vranovskou přehradou tisíce kubíků vody za minutu. V současné době, kvůli extrémně suchému létu je koryto řeky pod Bítovem téměř vyschlé. Turistů tu hlavně o víkendech výrazně přibývá. Mají totiž ojedinělou příležitost uvidět zbytky zatopené vesnice. „Když se šlo pod hrad, tak ten třetí, to byl náš dům. To už ale není vidět,“ ukazuje místní, Luboš Kundrát.

Hladina vody je devět metrů pod maximem

Hladina přehrady je už devět a půl metru pod svým maximem. Tak nízko nebyla ani při extrémním suchu před dvěma roky. „Za posledních čtyřicet let byl tento stav dosažen jen dvakrát. V roce 1991 a také v roce 1994,“ řekla mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová.

Na základy vsi se přišel podívat i kastelán na bítovském hradě Jan Binder. „Tohle je vlastně dům mého dědy Jana Bindera, který se tu narodil a provozoval tu autobusovou dopravu,“ poznal dům, který patřil jeho rodině, Jan Binder.

UDÁLOSTI: Objevily se základy zbořené vesnice Bítov (zdroj: ČT24)

Kostel odstřelila armáda

Jedinou stavbou, kterou před zatopením vesnice dělníci nezbourali, byl zdejší kostel. Pamětníci vzpomínají, jak kolem něj proplouvali na loďkách. Kostel až o desítky let později z bezpečnostních důvodů odstřelila armáda.

Voda letos mimořádně odkryla i méně poničený východní cíp vesnice. Z některých staveb se i po více než osmdesáti letech zachovaly zbytky klenby a obvodového zdiva. Kvůli malému přítoku zřejmě zůstane starý Bítov atrakcí i přes zimu, nejpozději na jaře by ale základy vesnice znovu měla schovat voda z tajícího sněhu.