Vytoužený déšť přichází, sucho ale zatím jen zmírní

UDÁLOSTI: Hydrologové naměřili historická minima na 45 místech (zdroj: ČT24)

Již v úterý se začaly hlavně na jihovýchodě Česka objevovat mraky a také z nich pršelo. Ve středu by již mělo pršet v celé republice. Srážky by to většinou neměly být nijak zvlášť prudké, výjimkou však mohou být hory. Zejména v Beskydech může spadnout v příštích dnech až 50 litrů vody na metr čtvereční.

Déšť, přeháňky nebo i bouřky očekávají meteorologové ve středu, čtvrtek i pátek na většině území, deštivo by mohlo být také počátkem dalšího týdne. Do pátku pak bude nejvíce pršet na východním okraji republiky – v Beskydech, kde spadne až 50 litrů srážek na metr čtvereční.

Jinde budou úhrny podstatně menší a alespoň prozatím nelze očekávat, že by srážky nahradily to, co nenapršelo v posledních týdnech. „Většina země by měla dostat něco mezi 10 a 30 litry, což je stěží polovina současného srážkového deficitu,“ upozornila meteoroložka Taťána Míková.

Kolik vody naprší do pátku
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Nadcházející dny navíc nepřinesou úlevu tomu, komu vadí především relativně vysoké teploty. V pátek se sice mírně ochladí, ale i tak vystoupají teploty během dne na 17 až 21 stupňů Celsia, v předchozích dnech i o víkendu bude až o dalších pět stupňů více (ve čtvrtek 22 až 26 stupňů). Větší ochlazení by mohl přinést až příští týden.

V řekách teče třikrát méně vody než obvykle

V tomto týdnu očekávané deště jen částečně zmenší panující sucho a srážkový deficit, který Česko pociťuje. Hydrologové k úternímu dopoledni naměřili nejnižší průtok v historii na 45 ze 121 sledovaných míst na řekách. Například v Berounce v Berouně je sotva třetinový průtok oproti dlouhodobému průměru. Jen o trochu lepší je to na  Moravě v Olomouci, kde protéká 10 metrů krychlových za sekundu oproti obvyklým 25.

Řeky na historickém minimu k 8. 5. 2018
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Podobné je to i na Dyji, i když do ní vodohospodáři pouštějí z Vranovské přehrady více vody než obvykle. Přesto vodáci, kteří na Dyji vyrážejí, hned za Znojmem drhnou o dno, některými úseky vůbec neproplují. „Kolem řeky se pohybuji 25 let a tohle jsem tady nikdy neviděl,“ podotkl vedoucí znojemského Vodáckého centra David Gros.

V některých obcích platí kvůli suchu různá omezení. V Běchařovicích, Masečíně nebo Mnichovicích musí lidé, kteří si chtějí napustit zahradní bazén, nejprve požádat o svolení na obecním úřadu. V Praze, kde již od dubna platí výstraha před požáry, pak lidé nesmějí rozdělávat ohně v parcích ani na zahradách.