Opatření kvůli suchu? Na Znojemsku mají pořadníky na napouštění bazénů

Události ČT: Na Znojemsku mají pořadníky na napouštění bazénů (zdroj: ČT24)

Obce na jihu Moravy už kvůli suchu začaly vydávat opatření. V Běhařovicích na Znojemsku můžou lidé napouštět bazény až po svolení obecního úřadu. Radnice v Moravském Krumlově do konce května zakáže odčerpávání vody z řeky. V Šebrově vyschla studna a budou muset prohloubit vrt.

Napouštění bazénů - Upozornění
Zdroj: ČT24

V Běhařovicích na Znojemsku lidé sice zatím mohou zalévat zahrádky vodou z vodovodu, o napuštění bazénu ale musejí požádat obec a zařadit se do pořadníku. Kdyby napouštěli všichni najednou, mohlo by to omezit dodávky pitné vody. Na toho, kdo napouštění bazénu nenahlásí, podá obec trestní oznámení za nepovolený odběr vody.

Omezení napouštění bazénů v obcích trápí jen malé množství lidí, samotné sucho ale dělá vrásky všem. Miroslav Tesař za loňské léto na zahrádku vylil tři tisíce litrů vody. Letos počítá s tím, že to bude ještě víc. Snaží se neplýtvat. „Zalíváte a ta voda se stále ztrácí, můžete zalívat pořád,“ postěžoval si.

Kolik lidé spotřebují vody (zdroj: ČT24)

V Šebrově si musí lidé nosit na hřbitov vodu z domova

Nedostatek srážek i spodní vody trápí také Šebrov na Blanensku, kde vyschla hřbitovní studna, a lidé si proto musí nosit vlastní vodu v lahvích. „Když toho chcete zalít víc, tak jsou to čtyři lahve, to máte šest kilo, co musím donést,“ spočítal obyvatel Šebrova Dalibor Neuwirth.

A problémy jsou i jinde v kraji, nízké průtoky hlásí řeka Jihlava v Ivančicích. „Myslím si, že letos je to o hodně horší, než to bylo loni,“ řekl rybář Miroslav Buchta a za pravdu mu dávají i vodohospodáři.

Vody je v květnu v řekách tak málo, jako bylo loni v srpnu. „V zimě napadlo poměrně málo sněhu, tím pádem se v rámci jarního tání do řek a nádrží nedostalo tolik vody, kolik by se dostat mělo. A tím druhým důvodem je pokračování deficitu srážek umocněného vysokými teplotami,“ vysvětlil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Na hřbitov s PET lahví
Zdroj: ČT24

Řeky na jihu Moravy jsou na hranici sucha

Ještě v pátek protékalo Jihlavou třicet procent běžného průtoku vody. Aktuálně už je to jen dvacet sedm. I korytem Rokytné v Moravském Krumlově protéká ani ne čtvrtina toho co běžně. Starosta Tomáš Třetina uvažuje o úplném zákazu čerpání vody z řeky: „V této chvíli se blížíme hranici, na základě které jsme loni vyhlašovali zákaz. Loni to bylo v srpnu, a teď máme začátek května.“

Mapa sucha
Zdroj: www.intersucho.cz

Vůbec nejhůř je na tom Dyje. Její hladina dokonce v některých úsecích klesla pod hranici sucha. Vodohospodáři, starostové i místní upínají oči k obloze. Bez vydatného deště vody v řekách ani sudech pod okapy nepřibude.

Řešení alespoň pro částečnou ochranu před suchem už přes dva roky využívají lidé v ivančickém regionu. Speciální vodárna tam zásobuje domácnosti vodou z podzemní řeky a umí to i z koryta na povrchu. Systém zhruba za půl miliardy ale slouží hlavně pro potřeby lidí, pro zvířata a rostliny musí zemědělci najít jiné zdroje.