Na liberecký dopravní podnik přišla policie, zasahovala i u dopravce BusLine

V liberecko-jabloneckém dopravním podniku a u autobusového dopravce BusLine zasahovala policie. Není jasné, zda to souvisí s nedávným zásahem v budově úřadu Libereckého kraje. Policisté se tehdy zajímali o dokumenty související s dopravní obslužností, zároveň tehdy přišli i do sídla dalšího z dopravců ČSAD Liberec. O jeho koupi se kraj a BusLine přou.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu si přišli pro dokumenty do sídla společnosti BusLine, která zajišťuje dopravu na části autobusových linek v Libereckém kraji, a v Dopravním podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou.

„Měli jsme asi patnáctiminutovou návštěvu, kdy si přišli pro dvě věci, vzali si je a odešli. Předložili požadavek, naši lidé jim vydali, co chtěli. Nejsme schopni z toho nic vydedukovat,“ řekl o policejním zásahu předseda představenstva BusLine Radek Chobot.

Mluvčí dopravního podniku Martina Poršová přítomnost policistů potvrdila, ale neřekla, o co se zajímali. Podle informací ČT se však zajímají pouze o ředitele dopravního podniku Luboše Wejnara. V dopravním podniku se policisté objevili již ráno, po druhé odpoledne zřejmě ještě v sídle zůstávají.

Ani policie k zásahům u dopravců a na krajském úřadě v Liberci téměř nic neřekla. Po první razii na počátku dubna mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu vzkázal, že policisté nikoho neobvinili ani nezadrželi. Nyní oznámil, že „kriminalisté provádějí úkony trestního řízení“. Žádné další informace poskytovat nebude, nepotvrdil ani, zda spolu oba zásahy souvisejí.

První zásah zřejmě souvisel se snahou Libereckého kraje odkoupit akcie ČSAD Liberec. Tomu se snaží zabránit společnost BusLine, ke které policisté přišli nyní. BusLine si na plánovaný nákup stěžovala u antimonopolního úřadu, ten potom transakci zastavil.

Podobně jako ČSAD Liberec zajišťují BusLine i liberecko-jablonecký dopravní podnik veřejnou dopravu na objednávku Libereckého kraje. BusLine, která vznikla v roce 2012 sloučením společností ČSAD Semily a ČSAD Jablonec nad Nisou, jezdí na autobusových linkách na Semilsku a Jablonecku. Autobusy dopravního podniku jezdí pro kraj na linkách do Kryštofova Údolí, Šimonovic, Stráže nad Nisou a Bedřichova, kraj také spolufinancuje meziměstskou tramvaj z Liberce do Jablonce.