Místo po brněnské tržnici na Pohořelci je prázdné. Spory o stánky pokračují

Brno chce podat kasační stížnost kvůli demolici stánků na Pohořelci (zdroj: ČT24)

Brno-střed chce podat kvůli tržnici na Pohořelci kasační stížnost. Městská část nechala loni na podzim nevzhledné stánky z centra města odstranit, protože podle úředníků stály nelegálně. Krajský soud v Brně ale naopak v listopadu rozhodl, že nezákonná byla výzva k jejich odklizení. Sporem by se teď měl zabývat Nejvyšší správní soud.

O jednu z nejkratších brněnských ulic v centru města se vedou dlouhé spory. Ty vyvrcholily loni v listopadu, kdy se městská část rozhodla nevzhlednou tržnici na Pohořelci zlikvidovat. Krajský soud se ale majitelů stánků zastal. „Jsme přesvědčeni o správnosti našeho postupu, který byl v souladu se zákonem o pozemních komunikacích,“ řekla letos v listopadu mluvčí Brna-středu Iveta Fišerová.

Městská část se proto rozhodla obrátit se na Nejvyšší správní soud a podat kasační stížnost. Víc ale říct nechce. „Vzhledem k tomu, že stále probíhá soudní spor, neradi bychom se v této chvíli jakkoli vyjadřovali. Počkáme na jeho ukončení,“ řekla Kateřina Dobešová z kanceláře starosty.

Bourání stánků na Pohořelci 28.11.2016 (zdroj: ČT24)

Komentovat už nic nechce ani radní Svatopluk Bartík, který loni při demolici stánků osobně asistoval a policii ukazoval orazítkovanou výzvu k jejich odstranění. „Likvidaci těch stánků je potřeba provést okamžitě, včera uplynula lhůta, dnes o půl osmé jsme na to nastoupili. Takže nemá smysl dál čekat,“ vysvětloval v listopadu 2016 Svatopluk Bartík (za Žít Brno).

Odvážení stánků tehdy provázely emoce nepřipravených prodejců. Ti narychlo balili zboží do krabic a pytlů. Bourání svého majetku tehdy sledovala i Alexandra Plisková. Také ona chce počkat na konec soudních sporů. „Pokud město hodlá podávat kasaci, tak to vnímám jako další jejich krok a obsah dalšího jejich kroku neznám, ale soud mě s tím jistě včas obeznámí a dále to bohužel nebudu komentovat,“ řekla majitelka stánků Alexandra Plisková.

Na místě původních stánků ani rok po demolici nestojí nic. Co bude s prostranstvím dál, bude jasné pravděpodobně až po konci všech soudních sporů.