Jediná záchytka na Vysočině je v ohrožení. Kraj hledá nového provozovatele

Protialkoholní záchytná stanice v Jihlavě hledá provozovatele (zdroj: ČT24)

Kraj Vysočina hledá nového provozovatele protialkoholní záchytné stanice. Ten současný, Služby města Jihlavy, vypověděl smlouvu. Jediná záchytka na Vysočině je tak v ohrožení, smlouva končí v březnu.

Jihlavskou záchytkou s osmi pokoji projde každý rok přes tisíc lidí. Asi desetina nocležníků jsou ženy. Za sedmnáct let měla plno jen asi desetkrát. Od března proto možná zůstanou její dveře zavřené. „Je to z ekonomických důvodů. Ta situace se nějakým způsobem vyvíjí a my v současné době nejsme schopni za těchto podmínek záchytku v Jihlavě nadále provozovat,“ řekl tiskový mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek.

Muž dluží za pobyt na záchytce víc než šest set tisíc

Čtyři tisíce za nocleh totiž zaplatí jen zhruba třetina opilců. Rekordmanem byl dlouho jihlavský bezdomovec Petr Štancl. Na záchytce prospal čtvrt milionu korun. „No pořád lepší, než venku a co mám dělat, když mě tam stejně vozí,“ svěřil se před třemi lety redaktorovi České televize bezdomovec. Jeho dluh je nedobytný, muž zemřel. Aktuální rekordman na lůžku záchytky strávil už 164 nocí. Za ně by měl zaplatit přes šest set tisíc korun.

Zřizovatelem záchytné stanice je Kraj Vysočina, který na provoz přispívá přes pět milionů ročně. Dopustit konec jediné záchytky v regionu nechce, nové výběrové řízení na provozovatele vypíše do konce roku. „Kdybychom nikoho nevybrali, tak to provozování zůstane na kraji. Kraj s tím nějakým způsobem počítá,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

Protialkoholní záchytné stanice v krajích
Zdroj: ČT24

Policie má přesto připravenu krizovou variantu. „V takovém případě bychom ty zajištěné osoby, které jsou pod vlivem alkoholu, museli vozit do vzdálenějších měst,“ řekla policejní mluvčí Dana Čírtková. To by se ale prodražilo. Zatímco do Jihlavy je to z ostatních velkých měst kraje maximálně čtyřicet kilometrů, cesta do velkých měst sousedních krajů by se minimálně zdvojnásobila.