Záplavy na soutoku Labe a Ohře očima čtenářů

Praha - Kvůli povodním jsou ohroženy obce a města na soutoku Labe a Ohře. V Litoměřicích má Labe kulminovat pozdě odpoledne na devíti metrech – včerejší odhady přitom mluvily až o deseti metrech. Na Labi je pak závislá i kulminace Ohře, která ohrožuje např. Terezín. Město zatím zaplavené není, většina obyvatel poslechla výzvu k evakuaci. V noci museli být evakuováni také lidé z ubytovny v Mlékojedech, které leží na břehu Labe u Litoměřic.

Do Terezína by se voda mohla dostat při kulminaci Ohře v odpoledních hodinách. Zatím není jasné, jestli se do města dostane i voda z Labe. To se stalo při povodních v roce 2002, kdy bylo ve městě 1,5 metru vody. „Město je suché, voda tu ještě není. Voda by měla přijít v odpoledních hodinách, až bude kulminovat Ohře. Pořád čekáme,“ uvedla Iva Voženílková z terezínské radnice. Kdy přesně kulminace přijde, ale bude záležet i na tom, jak bude rozvodněné Labe zpětně vzdouvat Ohři.

Terezín je od úterý uzavřen, většina ze 1 700 obyvatel poslechla výzvu k evakuaci – podle starostky Růženy Čechové ve městě zůstává asi 250 lidí. Pod Terezín spadají i Nové Kopisty – také tam se mělo do včerejší půlnoci evakuovat necelých 400 lidí a většina z nich obec opustila. Už v neděli večer začala evakuace v nedalekých Počaplech a Českých Kopistech.

Dnes v noci museli záchranáři evakuovat také ubytovnu v Mlékojedech, kde objevili padesátku lidí: „Vlastník nemovitosti tam 51 lidí ponechal osudu, v ubytovně bylo už půldruhého metru vody. Prošetřovat podnikatele bude policie,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). Podle informací z místa někteří lidé nechtěli ubytovnu opustit.