Soukromá základní škola jede ve zvláštním režimu. Žáci do ní chodí „zbytečně“

Škola čeká na akreditaci (zdroj: ČT24)

Soukromá základní škola Scio ve Frýdku-Místku už podruhé žádá o akreditaci. V současnosti ji navštěvuje 35 dětí, které ale mají takzvaný individuální studijní plán. Škola totiž nemůže fungovat podle standardního režimu.

„Scio škola nebyla zapsána do rejstříku škol a školských zařízení, to znamená, že žáci v ní nemohou plnit v tomto školním roce povinnou školní docházku,“ objasnil náměstek pro řízení sekce vzdělávání Václav Pícl.

Ministerstvo školství hájí rozhodnutí tím, že v jiných soukromých školách navýšilo počty přijímaných dětí. Celkový počet míst v soukromých školách podle úředníků stoupá a nové není třeba budovat.

Vytvořili jsme komunitní školu, to znamená, že děti jsou zapsané v individuálním vzdělávání. Spíše vycházíme z toho, co děti baví, zajímá a snažíme se to v nich rozvinout.
Darina Klimparová
ředitelka školy

Ve škole nejsou ani učitelé. „Namísto nich se dětem věnují průvodci. Nejsou zde ani klasické školní lavice,“ zjistila redaktorka České televize Tereza Krumholzová.

O akreditaci požádala škola už podruhé, naposledy v pátek minulý týden. Na rozhodnutí však může podle zjištění ČT čekat až čtyři měsíce.