Tučná injekce, nebo zánik chlouby města. Pardubice rozhodují, co s krachujícím Dynamem

Událost v regionech: Hrozba bankrotu se vznáší nad extraligovým hokejovým klubem Dynamo Pardubice (zdroj: ČT24)

Pardubický hokejový klub Dynamo má velké finanční potíže. Má dluhy přes 30 milionů korun, z toho dvě třetiny jsou po splatnosti – fakticky mu hrozí bankrot. Situace nazrála nedlouho poté, co klub převzalo město, jeho primátor Martin Charvát (ANO) nyní ujišťuje, že radnice klub padnout nenechá. To ale bude vyžadovat velmi tučnou finanční injekci.

Šest mistrovských titulů nasbírali pardubičtí hokejisté v československé první lize a později české extralize. Od posledního zlata ale uplynulo pět let a nyní se stále jasněji rýsuje otázka, zda se v Pardubicích bude vůbec dále hrát. Podle pozvánky na valnou hromadu je totiž HC Dynamo hospodářsky ve stavu klinické smrti. „Představenstvo má povinnost navrhnout valné hromadě společnosti zrušení společnosti nebo jiné vhodné opatření,“ stojí v ní.

Že Dynamo skončí v insolvenci, očekává ekonom Jaroslav Výcha. „Klub má dlouhodobě záporný kapitál a dlouhodobě není schopen splácet své závazky,“ poukázal.

Zásadní slovo ovšem bude mít město a podle primátora Martina Charváta (ANO) klub nepadne. „Zastupitelstvo schválilo záměr konsolidace. Potvrdili jsme to i na radě,“ nastínil. Chce se s ostatními akcionáři domluvit na navýšení základního jmění s tím, že „jsou připraveny další prvky, které by měly pomoci restartovat fungování hokejového klubu“. Ujistil, že pardubičtí hokejisté nastoupí do další extraligové sezony.

Město je největším akcionářem hokejového klubu a zároveň i významným věřitelem. Podle primátora dluží hokejisté 13 milionů rozvojovému fondu města, jenž je správcem zimního stadionu, sedm milionů potom činí dluhy dodavatelům. Další miliony, které klub zatěžují, představují splátky půjček.

Když Pardubice klub kupovaly, hovořily o stabilizaci s tím, že poté by se dalo opět uvažovat o prodeji. Zatím se podařilo zachránit na východě Čech extraligu, vzápětí se ovšem projevily problémy s penězi. „Je potřeba najít silného partnera, který tomu dá nový impuls a posune klub dopředu,“ míní primátor Charvát.

Aby svým slibům a tomu, co schválili zastupitelé, dostál, však musí pardubická radnice podpořit hokej vysokou částkou. Konkrétně by muselo město a další akcionáři dát 15 milionů a navíc zvýšit dotaci na mládež o dva miliony. Klub potom zkusí lépe prodat sky boxy.

Městští představitelé se zároveň navzájem obviňují s podnikatelem Romanem Šmidberským, který vlastnil Dynamo od roku 2008 do letoška, kdo situaci způsobil. Obě strany mají jasno. „Koupil krásné zrající rajče a vrátil nám plesnivou, hnusnou, smradlavou věc,“ míní zastupitel a bývalý náměstek František Brendl (Pardubáci). Roman Šmidberský naopak tvrdí, že v jeho éře byly finance v pořádku a své závazky měl klub splněné. „Hokejový klub je křehká nádoba, která, pokud není systematicky a soustavně řízená, může upadnout rychle do problému,“ vzkázal Šmidberský.