Jako když jede kamion, popisují svědci zemětřesení na západě Čech o síle 3,5 stupně

Oblast kolem Kraslic na Sokolovsku a Nového Kostela na Chebsku zasáhlo před druhou hodinou odpoledne zemětřesení. Podle prvních údajů automatických měřicích systémů středoevropského seismologického centra dosáhlo síly až 3,5 stupně.

„Ve 13:28 došlo k otřesu o magnitudu zhruba 3,5. Ohnisko se nacházelo severovýchodně od města Luby v hloubce okolo 9 kilometrů,“ uvedl Geofyzikální ústav Akademie věd ČR.

Přesnější místo bude podle ústavu známé během středy. Po prvních otřesech následovaly další krátce před čtrnáctou hodinou. Vědci kvůli dalšímu zkoumání požádali případné svědky o vyplnění dotazníku.

„Otřesů už jsme cítili několik. Zatím je to pocit podobný, jako když projíždí kamion nebo přichází bouřka,“ popsala Markéta Rösslerová z Kraslic. Otřesy cítili i obyvatelé Jindřichovic nebo Šindelové. 

Geofyzikální ústav už v západních Čechách pozoroval zvýšenou seismickou aktivitu v posledních měsících. Slabá zemětřesení se objevila koncem května v oblasti kolem Lubů a Nového Kostela.

Zvýšená seismická aktivita v západních Čechách v posledních měsících
Zdroj: Geofyzikální ústav Akademie věd ČR

Otřesy jsou v posledních letech častější

Chebsko je v Česku oblastí s nejsilnějším zemětřesením. Podle geologů je zde poměrně tenká zemská kůra a hluboko sahající zlomy. Ještě před 200 tisíci lety byly v oblasti aktivní vulkány. Přístroje tam zaznamenávají otřesy i několikrát za týden, lidé je ale cítí přibližně až od síly 2,5 stupně Richterovy škály.

Díky pozvolnému uvolňování energie ale jen málokdy otřesy dosáhnou čtyř stupňů. V posledních dekádách byly v Česku silnější otřesy, při nichž praskaly zdi a padaly komíny, zaznamenány na Chebsku a Sokolovsku na přelomu let 1985 a 1986. Zemětřesný roj tehdy trval asi tři měsíce, nejsilnější otřesy přesáhly čtyři stupně.

V posledních letech však prochází lokalita fází zvýšené seismické aktivity. Lidé pocítili silnější otřesy v letech 2000, 2008, 2011 a 2014. Nejsilnější zemětřesení poslední doby přišlo 31. května 2014, které dosáhlo síly 4,5 stupně a poškodilo i budovy. Šlo tehdy o jeden ze dvou nejsilnějších otřesů za posledních 100 let.