Ostrava hostí obří akci. Světová zdravotnická organizace i zástupci vlád zde budou řešit životní prostředí

V Ostravě se tento týden bude řešit mimo jiné znečištěné životní prostředí a jeho vliv na lidské zdraví. Konference Světové zdravotnické organizace (WHO) se zúčastní na 600 hostů z 53 zemí světa. Mezi nimi bude až 40 ministrů z resortů zdravotnictví a životního prostředí. Akce odstartuje v úterý v oblasti Dolních Vítkovic.

Jen v evropském regionu zemře podle WHO každý rok na milion a půl osob v důsledku zdravotních rizik spojených s životním prostředím. Hlavními tématy, kterými se účastníci mají zabývat, proto mají být nedostatečné hygienické služby, znečištění ovzduší, odpady a kontaminované lokality a s nimi spojené nebezpečné chemikálie, ale také klimatické změny.

Součástí akce jsou i silná bezpečnostní opatření. Dotknou se hlavně dějiště konference, tedy části areálu Dolní oblasti Vítkovic. Konkrétně multifunkční haly Gong a sousedního Dolu Hlubina.

Ty budou od úterý do čtvrtka otevřeny pouze registrovaným účastníkům. Pro dohled nad areálem město objednalo bezpečnostní službu včetně technického zařízení. Účastníci konference tedy budou kontrolováni ručními detektory a budou muset také procházet bezpečnostními branami. Podle ostravského primátora Tomáše Macury (ANO) jsou přijatá opatření „nad rámec původního zadání Světové zdravotnické organizace“.

Bezpečnostní opatření, vyžadovaná během ministerské konference, se ostravské veřejnosti dotknou v minimální míře. Svět techniky a Boltova věž jim budou běžně přístupné, na rozdíl od Gongu a Dolu Hlubina, které budou sloužit pouze registrovaným účastníkům.
Tomáš Macura
ostravský primátor

Akci zahájí ministr životního prostředí Richard Brabec. „Ministry doplní jejich náměstci a státní tajemníci členských zemí Evropského regionu Světové zdravotnické organizace. Ale přijedou i představitelé mezinárodních a nevládních organizací a zástupci médií,“ zjistila redaktorka České televize Markéta Radová, která dění sleduje.

Konference je v pořadí už šestá, poprvé se konala v roce 1989 v německém Frankfurtu. Česká republika je teprve druhou zemí východního bloku, která konferenci hostí – po Maďarsku v roce 2004. A Ostrava je zároveň třetím hostitelským městem, které není v daném státě hlavním, a přitom se pořádání akce ujalo.

  • Dolní oblast Vítkovice (konkrétně důl Hlubina a vysoké pece a koksovna Vítkovických železáren) je národní kulturní památka nacházející se poblíž centra Ostravy ve Vítkovicích. Zahrnuje rozsáhlý průmyslový areál Vítkovických železáren s unikátním souborem industriální architektury. Souboru tří na sebe navazujících celků – černouhelného dolu, koksovny a vysokopecního provozu – se také říká „Ostravské Hradčany“. Oblast je zapsána v seznamu Evropského kulturního dědictví.

Konference by měla definovat priority pro životní prostředí a zdraví v Evropě 21. století. Jejím závěrečným výstupem bude ministerská deklarace, tzv. „Ostravská“. Na konferenci se bude hovořit také o možnostech pro zlepšení ovzduší, podpoře chemické bezpečnosti nebo o posílení odolnosti vůči změně klimatu.

Moravskoslezský kraj má špatnou kvalitu ovzduší dlouhodobě a nejhorší v Česku. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Maximální povolený počet překročení imisního limitu pro polétavý prach je přitom stanoven na 35 dní v roce. Loni byl v Ostravě výrazně překonán.

Nejhorší situace tehdy panovala v ostravské čtvrti Radvanice a Bartovice, kde byl imisní limit pro polétavý prach loni překonán v 89 dnech. Obdobně jako Radvanice na tom loni byly také Věřňovice, které jsou součástí Dolní Lutyně na Karvinsku.

Hlavní téma: Zdraví a pohyb

Ostrava ve spolupráci s Moravskoslezským krajem připravila i následný doprovodný program, jehož hlavními tématy jsou zdraví a životní prostředí.

„Pro zdraví člověka je velmi zásadní pohyb. Neznamená to ale jen chodit do posilovny, běhat nebo jezdit na kole. Své oblíbené pohybové aktivity si v rámci Týdne zdraví mohou zájemci zpestřit tancem nebo akrobacií, které budou náplní pohybových workshopů 15. června od 18 hodin v Cooltouru,“ doporučuje ostravská náměstkyně Kateřina Šebestová (ANO).

Milovníci běhu a kola si nicméně přijdou také na své. Profi trenéři z SSK Vítkovice připravili čtyři běhy, Nordic walking a Ostravský informační servis pak 18. června komentovanou vyjížďku na kolech od Nové radnice na Landek.

Svůj zdravotní stav si návštěvníci mohou nechat otestovat hned na několika místech Ostravy i kraje. Ve dnech 12., 14., a 15. června bude v Hrabůvce, Komenského sadech a v Porubě sanitní vůz a informační stan Českého červeného kříže.

Odborníci je seznámí se zásadami první pomoci, změří jim tlak, hladinu cukru v krvi apod. Městská nemocnice v Ostravě a řada dalších v kraji pak nabízí konzultace s lékařem a četná vyšetření (například očí, plic či pohybového aparátu); Zdravotní ústav v Ostravě pak HIV testování a poradnu AIDS.