Lídrem ČSSD v Praze je Dolínek. Poražený ministr Ludvík ohlásil odchod z politiky

Události: Lídrem ČSSD v Praze bude Petr Dolínek (zdroj: ČT24)

Sociální demokracii povede v Praze do sněmovních voleb místopředseda strany a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek. Ve stranických primárkách těsně porazil ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka, který proto podle stranických pravidel na kandidátce vůbec nebude. Ludvík po vyhlášení výsledků oznámil, že už nebude obhajovat pozici šéfa pražské ČSSD.

Dolínek dostal od členů pražské sociální demokracie 375 hlasů, tedy 50,58 procenta. Ludvík získal 361 hlasů a oznámil, že se z politiky stahuje.

„Rozhodně už se o post (v čele pražské ČSSD) ucházet nehodlám. Tady vyhrála určitá skupina, tady už bude v Praze rozhodovat někdo jiný,“ řekl Ludvík, který se může po vládní misi vrátit k řízení pražské motolské nemocnice. Očekává, že na podzim se uskuteční konference pražské stranické organizace. „V tuhle chvíli já v podstatě víceméně v politice končím,“ dodal.

Dolínek uvedl, že letošek je zlomový nejen pro zemi, ale i pro něho osobně. „Členové strany mě v březnu zvolili místopředsedou a nyní lídrem kandidátky v Praze. Moc si toho vážím a chci říct, že budu dělat všechno pro vítězství sociální demokracie v těchto klíčových volbách,“ uvedl. Aktuální předvolební průzkumy ale ukazují propad preferencí ČSSD.

Lídra pro podzimní sněmovní volby vybírali všichni členové pražské ČSSD. Hlasování v Lidovém domě začalo v pátek a sčítání hlasů skončilo v sobotu odpoledne. Zúčastnilo se ho 40,5 procenta členů.

Na dalších místech navrhované kandidátky členové změny neprovedli – za Dolínkem tak má být náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký a na třetím náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová. Ta se na třetí místo dostala až po zásahu stranického vedení, původně byla navržena na místo páté.

obrázek
Zdroj: ČT24

Petr Dolínek (36) je náměstkem pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO), na starost má dopravu a evropské fondy. Radním byl už v letech 2010–2011, zastupitelem města je sedm let a jedno období byl i zastupitelem Prahy 6.

Dolínek studoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, školu však nedokončil. Pracoval například v marketingu společnosti Thomson Multimedia a byl šéfredaktorem Pražských listů. Od roku 1995 byl členem Mladých sociálních demokratů, které také několik let vedl. Do ČSSD vstoupil v roce 1999. Letos v březnu byl zvolen jedním z místopředsedů strany. Je ženatý a má dvě děti. 

Miloslav Ludvík (53) je od konce listopadu ministrem zdravotnictví, do té doby byl od roku 2000 ředitelem Fakultní nemocnice v Motole. Vystudoval obor ekonomika zahraničního obchodu na Vysoké škole ekonomické v Praze, později i práva. Členem ČSSD je od roku 1990. V roce 2014 vedl pražskou kandidátku strany v komunálních volbách, pražským zastupitelem je již od roku 2002. Od prosince 2014 je předsedou pražské organizace strany, je také členem předsednictva strany.

Dolínek se postaví Stropnickému i Schwarzenbergovi

Praha je po Středočeském kraji druhým největším volebním krajem. Lidé tam budou v říjnu vybírat 24 z celkového počtu 200 poslaneckých mandátů.

Pražským lídrem hnutí ANO je ministr obrany Martin Stropnický, TOP 09 sází na čestného předsedu strany Karla Schwarzenberga, ODS povede starostka Prahy 2 Jana Černochová, komunisty poslankyně Marta Semelová a koalici lidovců a Starostů místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík.

Před čtyřmi lety byl na prvním místě pražské kandidátky ČSSD odborový předák, nestraník Jaroslav Zavadil. Sociální demokraté tehdy dostali v hlavním městě zhruba 14 procent hlasů. Skončili na třetím místě za TOP 09 s 23 procenty a ANO s 16,5 procenta hlasů. ODS získala před čtyřmi lety v metropoli 12 procent a KSČM 8,5 procenta hlasů. 

Sociální demokraté už určili hlasováním lídra a podobu kandidátek ve většině ze 14 krajů. Nejvíc pozornosti dosud poutaly spory kolem kandidátky v jižních Čechách, kde stranické vedení vyškrtlo bývalého hejtmana Jiřího Zimolu, a to kvůli jeho aférám. V reakci na Zimolovo vyškrtnutí odstoupil z listiny předpokládaný lídr, jindřichohradecký starosta Stanislav Mrvka a další dva lidé. Novým lídrem má být písecký starosta Ondřej Veselý.