Oranžové přepřahání. Noví ministři Ludvík a Chvojka se ujmuli úřadů

Události: Noví ministři Miloslav Ludvík a Jan Chvojka se ujali funkcí (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval ředitele motolské nemocnice Miloslava Ludvíka ministrem zdravotnictví a poslance Jana Chvojku šéfem legislativní rady vlády. Dvojice sociálních demokratů v úřadech střídá své stranické kolegy Svatopluka Němečka a Jiřího Dienstbiera.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka navrhl výměnu ve dvou resortech držených sociální demokracií v reakci na neúspěch strany v krajských a senátních volbách.

Změny v kabinetu odůvodnil tím, že by vláda měla být dynamičtější, a k personálnímu přepřahání vyzval premiér i koaliční partnery, předsedové ANO i KDU-ČSL ale střídání v čele svých resortů odmítli – a přepřahání se tak nakonec dotklo jen Lidového domu.

Jmenování ministrů zdravotnictví a lidských práv (zdroj: ČT24)

Zemanovy úkoly: Zákon o hospicech a „lidská práva pro většinu“

Ministerský slib složili oba vládní nováčci do rukou prezidenta republiky krátce po jedenácté. Zeman, který se s Ludvíkem i Chvojkou setkal už před jejich jmenování, následně ocenil, že se na úkoly resortů v nadcházejících jedenácti měsících dívají shodně.

V případě zdravotnictví považuje prezident za prioritní dokončení zákona o hospicové péči. „Tento zákon by měl pokrýt jednu z důležitých, i když nejsmutnějších fází lidského života – pokrýt lepší možnosti lidského umírání,“ prohlásil v Trůnním sále Pražského hradu.

Pomyslný úkol pak hlava státu vidí i na straně ministra pro lidská práva a legislativu Jana Chvojky: „Shodli jsme se, že lidská práva nemohou být vyhrazována pouze právům menšin, ale že je důležité právo většiny. Lidská práva nejsou jen politická, ale také hospodářská a sociální.“

Ludvík chce stavět čínskou zeď

Předseda vlády Bohuslav Sobotka, který se hradní ceremonie rovněž zúčastnil, následně oba ministry uvedl do úřadu. „Cílem této změny bylo postavit do finále, které je před námi, čerstvého běžce,“ prohlásil Sobotka v centrále tuzemského zdravotnictví. „Byl bych rád, kdyby nový ministr přišel s nápady, jak pro pacienty zajistit co největší komfort a kvalitu poskytované zdravotní péče, aniž by se zvyšovala jejich spoluúčast.“

Nastupuji do rozjetého vlaku, který už se blíží k závěrečné stanici, a také do vlaku, který jede určitým směrem. A tento směr hodlám ctít.
Miloslav Ludvík
ministr zdravotnictví (ČSSD)

„Mou výhodou je, že se nemusím příliš dlouho rozhlížet,“ reagoval nový ministr zdravotnictví a představil sérii kroků, které chce během zbývajících měsíců vládního mandátu sledovat:

  • Bezprostřední problémy resortu: Ludvík chce řešit „akutní nedostatek“ zdravotních sester v lůžkové nemocniční péči a zabývat se hodlá také Vojenskou zdravotní pojišťovnou, kterou zmítají spory kolem odvolaného a policií stíhaného ředitele. Prověřit hodlá rovněž výsledky tendrů na leteckou záchranku, jejíž nové smlouvy ve všech krajích začínají platit od ledna.
  • Legislativa: Schvalovacím procesem chce nový ministr provést zákon o vzdělávání lékařů a takzvaný protikuřácký zákon, jejž sněmovna při prvním projendávání shodila ze stolu i hlasy vládních poslanců. Chce připravit zákon o trvalé a závazné valorizaci plateb za státní pojištěnce, na němž má zájem předseda vlády, a snažit se bude i o rychlé prosazení zákona o dlouhodobé a paliativní péči, čili normy, která se vztahuje i na Zemanem akcentované hospice.
  • „Čínská zeď“: Ludvík bez bližšího upřesnění na tiskové konferenci rovněž přislíbil, že se bude snažit oddělit systém financování zdravotnické péče od lobbistických tlaků. Podle svých slov hodlá postavit „velkou čínskou zeď mezi tím, kdo peníze chce, a tím, kdo stanovuje, kam by peníze měly jít.“
  • Ministerstvo pacientů: Slogan o vzniku ministerstva pacientů, který Ludvík vícekrát zopakoval už ve chvíli, kdy vešlo ve známost jeho nové angažmá, by se měl v praxi projevit tím, že se jeden z náměstků zaměří přímo na pacienty a právní zakotvení jejich práv. Souběžně s tím ale Ludvík uvádí, že v rámci úspor chce počty svých náměstků redukovat.
  • De-byrokratizace: Ministr hodlá snižovat úřednickou zátěž lékařů. 

Třiapadesátiletý pražský rodák vystudoval Vysokou školu ekonomickou, pražská práva a má také titul MBA. Kariéru začal ve farmaceutickém průmyslu a až do konce devadesátých let působil v tuzemských i zahraničních společnostech (Chemapol, Apotex) obchodujících s léky.

Od roku 2000 Ludvík řídí největší špitál v republice – Fakultní nemocnici Motol – s bezmála osmimiliardovým ročním rozpočtem (a loni také třímiliardovým ziskem). Před pěti lety pak jako ředitel vzbudil pozornost internetovým videem, kde mluvil o korupci během tendrů a významné pacienty označil za „kulichy“, díky nimž nemocnice prý dostává také peníze. Ministerstvo během následné kontroly veřejných zakázek žádné pochybení nezjistilo a Ludvík záznam označil za účelově sestříhaný.

Politicky se Ludvík angažuje už od roku 1990 a celou dobu v barvách ČSSD. Před dvěma lety vedl pražskou kandidátku strany v komunálních volbách; od prosince 2014 je předsedou pražské organizace strany, je také členem předsednictva strany s poradním hlasem.

Miloslav Ludvík
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Premiér Sobotka akcentoval také úlohu nového ministra v přípravě rozpočtu na rok 2018, za který bude zodpovídat ještě tato vláda. Měl by dohlédnout na to, aby pokračovalo desetiprocentní zvyšování platů sester a lékařů v nemocnicích tak, jak tomu bude od Nového roku.

Vláda si od vyšších platů slibuje, že tuzemští nemocniční doktoři (a zejména sestry) nebudou za prací odcházet do Německa nebo do soukromých ordinací.

„Desetiprocentní navýšení je jasné,“ reagoval Ludvík. „A mám ještě nápad, který by mohl přivézt více sester zpátky do lůžkové péče,“ dodal bez bližšího určení. Přiblížit ho che až v následujících dnech.

Někdejší šéf resortu a poslanec TOP 09 Leoš Heger by řešení spatřoval mimo jiné ve zvýšení příplatků za noční služby. „Náš zákoník práce je poměrně umírněný na to, jak noční služba mladým lidem - a ženám v sesterské oblasti obzvlášť - devastuje život.“ 

Ministr Ludvík: Nastupuji do rozjetého vlaku. Směr hodlám ctít (zdroj: ČT24)

Chvojka se zaměří na ghetta i lobbing

Nový ministr pro lidská práva a legislativu by měl podle Sobotky řešit situaci v sociálně vyloučených lokalitách – hlavně zaměstnanost. Více by měl spolupracovat s ministerstvem práce a úřady práce, ale také s radnicemi. „Vyšší zaměstnanost může výrazně přispět ke zmírnění sociálního napětí,“ uvedl premiér. Chvojka by měl podle něj opatření ostatních resortů víc koordinovat.

Dokončit má mimo jiné i zákon o sociálním podnikání a výkup vepřína v Letech. Za prioritu Sobotka považuje i ochranu oznamovatelů korupce nebo druhý pokus o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu i na hospodaření krajů a obcí. 

„Na první místo kladu kvalitní zákony. Na druhé to, že chci pomáhat lidem, jejichž práva jsou ohrožována nebo porušována. Mojí vizí je spravedlivá společnost a dobře fungující právní stát,“ řekl Chvojka v projevu po uvedení do úřadu. Vedle vládních priorit jako jsou sociální bydlení a nastavení pravidel oddlužení a exekucí má i tři vlastní priority, které by rád prosadil: 

  • Úpravu lobbingu: Realizace zákona o lobbingu je podle nového ministra významným protikorupčním opatřením. Do konce svého mandátu chce proto vládě předložit věcný záměr zákona.  
  • Nová pravidla pro pozměňovací návrhy ministrů: „Není možné, aby ministři dávali pozměňovací návrhy k vládním návrhům. Je to něco, co totálně obchází vládní legislativní proces,“ domnívá se Chvojka. 
  • 25 let Ústavy: Příští rok uplyne dvacet pět let od přijetí Ústavy. Podle Chvojky je to doba, kdy by se měla spolu s odborníky zhodnotit. Ke kulatému stolu proto pozve odborníky z praxe i akademiky, kteří by se měli zamyslet nad tím, zda neudělat revizi tohoto dokumentu.    
Chvojka: Mojí vizí je spravedlivá společnost a dobře fungující právní stát (zdroj: ČT24)

Vláda v pondělí přijala akční plán boje proti sociálnímu vyloučení. Ministr považuje za zásadní cíl udržet co nejvíce dětí ve škole a pomoci jim, aby ji zvládly. „Bez práce se lidé z vyloučených lokalit nikdy nepostaví na vlastní nohy,“ upozornil.

Chce se zaměřit i na lidi, kteří balancují na hranici chudoby, ale nežijí v ghettech. Pomocnou ruku nabízí také zdravotně postiženým, matkám samoživitelkám nebo seniorům. 

(*1980) Rodák z východočeského Hlinska vystudoval brněnská práva a před vstupem do vrcholné politiky pracoval na sekci evropských fondů Pardubického kraje. Do sociální demokracie vstoupil v roce 2007 a o tři roky později se v jejích barvách dostal i do Poslanecké sněmovny – a to díky kroužkování, protože na krajské kandidátce měl až 19. místo. Od říjnových krajských voleb je také zastupitelem Pardubicka.

V dolní komoře na sebe dosud upozornil zejména jako předkladatel ustanovení zákona o střetu zájmů („lex Babiš“), který ministrům přikazuje do dvou měsíců od nástupu do kabinetu ukončit provozování televize a rozhlasu nebo vydávání periodického tisku, případně společnost opustit. Pokud by z firmy neodešel, ztratil by v ní hlasovací práva.

Jan Chvojka
Zdroj: Michal Krumpholz/ČTK

Podle pravicové opozice ale noví ministři nedosáhnou zásadních změn, protože jim na to zbývá málo času. Předseda ODS Petr Fiala poznamenal, že premiér ukázal výměnou členů kabinetu slabost. Vystřídal prý ty ministry, kteří čelili kritice vicepremiéra Andreje Babiše.

Velké očekávání od nových ministrů nemá ani předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle komunistů byla výměna členů kabinetu zbytečná. Místopředseda strany Jiří Dolejš považuje změnu ministra zdravotnictví za oslabení resortu.