Jihočeská ČSSD přišla o lídra i další dva kandidáty. Protestují proti vyškrtnutí Zimoly

Volební kandidátku jihočeské sociální demokracie opustil její lídr Stanislav Mrvka. Stejně tak učinili i Jindřich Florián a Josef Eigner. Všichni reagovali na vyškrtnutí bývalého hejtmana a předsedy jihočeské ČSSD Jiřího Zimoly. Na uvolněná místa v kandidátce se nyní posunou náhradníci. Lídrem se má stát bývalý starosta Písku Ondřej Veselý, musí ho ale ještě potvrdit stranické grémium a všichni členové jihočeské ČSSD.

„Zřejmě je to reakce na nedávný zásah vedení ČSSD do naší kandidátky,“ uvedl k odstoupení kandidátů Zimola. „Odstoupil jsem, protože jsem nesouhlasil s direktivním vyškrtnutím Jiřího Zimoly,“ potvrdil Florián.

Nejedná se o jméno Zimola, ale o to, že kandidátky mají být sestavovány z úrovně místních organizací, okresních organizací a nakonec krajských.
Stanislav Mrvka
starosta Jindřichova Hradce

„Rozhodnutí Stanislava Mrvky i dalších členů jihočeské kandidátky nezbývá než respektovat. Reálně to bude znamenat posun celé kandidátní listiny, kdy novým lídrem se stane Ondřej Veselý,“ řekl mluvčí ČSSD Mikuláš Klang.

Veselý neuvažuje, že by kandidátní listinu opustil. Stalo by se tak jen v případě, že by na ni byl silou dosazen někdo vedením strany. „Jinak jsem připraven buď zůstat na stávající pozici, nebo přijmout i úlohu lídra. Do sociální demokracie jsem před 14 roky nevstupoval kvůli Bohuslavu Sobotkovi nebo Jiřímu Zimolovi. Vstupoval jsem proto, že jsou mi blízké ideje strany,“ vysvětlil.

Zda z kandidátní listiny odstoupí někdo jiný, není v tuto chvíli jasné. Současná hejtmanka Ivana Stráská hodnotí postup kandidátů jako reakci na fakt, že členská základna neměla šanci se vyjádřit a zasáhlo předsednictvo strany.

Jihočeští sociální demokraté původně navrhli bývalého hejtmana Jiřího Zimolu na kandidátní listinu na 22. místo. Celostátní vedení ČSSD ho však vyřadilo. Předseda strany Bohuslav Sobotka to odůvodnil tím, že by straně mohly uškodit kauzy spojené se Zimolou, například stavba domu v Lipně nad Vltavou nebo vysoké odměny pro management Jihočeských nemocnic.

Jihočeská ČSSD stála za Zimolou a chtěla, aby jej vedení strany na kandidátce nechalo. Zimola před týdnem vyzval, aby ostatní kandidáti na listině zůstali. Podle tajemníka jihočeské ČSSD Karla Vrkoče nelze vyloučit ani další změny. „Navrhované kandidátky budeme posílat našim členům ke schválení koncem týdne,“ řekl Vrkoč.