Zimola rezignoval na sněmovní volby, o návrat na kandidátku dál bojovat nebude

Jiří Zimola nebude usilovat o kandidaturu za ČSSD do sněmovny. Řekl to dnes po jednání jihočeské ČSSD. Z kandidátky ho škrtlo vedení strany.

Zimola také vyzval své spolustraníky, aby z kandidátky neodstupovali. Podle místopředsedy jihočeské ČSSD Jaromíra Nováka to, že Zimola nakonec kandidovat nebude, neznamená, že krajská organizace přijala argumenty celostátního vedení.

„Já jsem k tomuto rozhodnutí dospěl už před nějakým časem. Protože jsem dokonce předpokládal, že předsednictvo sociální demokracie se rozhodne tak, jak se rozhodlo. My na jihu Čech nechceme být označováni za případné viníky prohry sociální demokracie. Chceme udělat maximum, aby volební výsledek byl co možná nejlepší,“ řekl Zimola po jednání.

Jestli někteří sociální demokraté z voleb odstoupí, zatím není jasné. Očekává se ale, že Zimolovu výzvu vyslechnou. Odstoupit by mohl například předseda okresního výboru v Českém Krumlově Jindřich Florián. „Najděte mi politika, který je úplně čistý,“ řekl ke své podpoře Zimoly před začátkem pondělního jednání.

Kandidáti sociální demokracie mají  ještě několik dní, než budou kandidátní listinu schvalovat všichni členové jihočeské ČSSD, a do té doby případně mohou kandidátku opustit, dodal místopředseda Novák.

Kdyby členové jihočeské ČSSD odešli ze sociální demokracie a založili novou stranu, třeba příznivců Miloše Zemana, tak stačí připomenout osud Strany práv občanů nebo LEV21 Jiřího Paroubka. Nakonec si jihočeští sociální demokraté s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou zbydou a budou muset najít společnou řeč.
Lukáš Jelínek
politolog, Masarykova demokratická akademie

Na jednání do jižních Čech dorazily také špičky sociální demokracie předseda sněmovny Jan Hamáček a Senátu Milan Štěch. Jednání trvalo téměř tři hodiny. 

„Chtěl bych ocenit výzvu Jiřího Zimoly k dalším kandidátům. Jsem rád, že tato výzva byla přijata,“ uvedl po jednání Hamáček. Podle něj dohadování a diskuse o podobě kandidátních listin patří k přirozenému procesu.

„ČSSD je demokratická strana na rozdíl od jiných stran, kde o tom, kdo bude na kandidátce, rozhoduje jeden člověk. V sociální demokracii rozhodují kolektivní orgány, takže ta diskuse je vždycky těžší,“ řekl Hamáček.

„Jihočeská sociální demokracie funguje dobře, plní sociálnědemokratický program. Není zvykem vyvozovat politickou odpovědnost ani při větších kauzách, ale já jsem ji vyvodil tím, že jsem opustil křeslo hejtmana a chtěl jsem nechat na voličích a členech jihočeské sociální demokracie, jestli jsem pro ČSSD přijatelný,“ řekl ještě před jednáním Zimola.

Jiří Zimola
Zdroj: Tomáš Binter/ČTK

Bývalý jihočeský hejtman Zimola, který ve funkc hejtmana působil od podzimu 2008 do letošního dubna, figuroval na poslední 22. příčce kandidátní listiny jihočeské sociální demokracie. Z té ho ale vyškrtlo předsednictvo sociální demokracie.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Zimolovo vyřazení odůvodňoval tím, že by se v kampani mohly negativně projevit kauzy spojené s bývalým hejtmanem. Měl na mysli otázku stavby rekreačního domu v Lipně nad Vltavou a systém odměňování ve vedení managementu jihočeských nemocnic.

Zimola už dříve uvedl, že jde jen o záminku a kroky vedení ČSSD označil za likvidaci vnitrostranického kritika. 

Zimola dál zůstává předsedou jihočeské ČSSD, a to až do ledna 2019. „Nezaznamenal jsem signály, které by to měly zpochybnit,“ dodal bývalý hejtman.