Audit Zimolovy chaty: Hejtman nechyboval, za objekt platil nadstandardně

Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) při stavbě rekreačního domu na Lipně nepochybil. Vyplývá to z auditu, který si šéf jihočeské sociální demokracie zadal, aby odvrátil podezření kolem nejasného financování stavby. Z kontroly vyplývá, že za objekt zaplatil více, než byla obvyklá cena.

Případ lipenské chaty byl jedním z důvodů, proč lídr ČSSD na jihu Čech po osmi letech opustil hejtmanské křeslo a svou funkci na konci dubna předal stranické kolegyni a dosavadní náměstkyni Ivaně Stránské; souběžně s tím došlo i k přestavbě koalice, ANO v ní nahradili lidovci a hnutí Pro Jižní Čechy.

„Lipenská pře“ se vedla o to, kdo a za jakých okolností Zimolovu chatu staví. Budování rekreačního objektu nedaleko lipenské přehrady si totiž vzal na starost šéf jihočeského zdravotnictví Martin Bláha, jehož mnohamilionové odměny se staly druhým terčem kritiky od babišovců i pravicové opozice.

Podezření, že z odměn roste hejtmanský srub, ale Zimola odmítal, stejně jako tvrzení, že stavba neprobíhala za podezřele nízkou cenu. Souběžně s tím akcentoval, že na budování rekreačního objektu se záměrně nepodílely firmy spojené s Jihočeským krajem ani se zdejšími nemocnicemi, aby na stavbu nepadlo žádné podezření.

Bláha stavbu mohl zaplatit i bez odměn z nemocnic

Řádnost vzniku celého objektu měl prokázat i audit, jehož zadání Zimola oznámil ve druhé půlce dubna. Z něj nyní vyplynulo, že Martin Bláha na Lipně stavěl čtyři domy celkem za 17 milionů korun, jeden z nich byl určený pro hejtmanova náměstka Jaromíra Slívu (ČSSD) a druhý přímo pro hejtmana. Bláha spolu s manželkou měli v letech 2009 až 2016 příjem téměř 25 milionů – a to bez odměn za práci v nemocničních představenstvech.

Zimola za objekt zaplatil 4,5 milionu korun, tedy o něco více, než byla obvyklá cena; audit obvyklou cenu stanovil na 4,1 milionu. „Je to to, co já říkám od začátku. My jsme nijak nepochybili. A jediná v uvozovkách chyba, kterou nám může někdo z veřejnosti vyčítat, je to, že jsme o tom neinformovali na začátku celého záměru,“ řekl Zimola.

Podle auditu 85 procent financí placených firmám podílejících se na stavbě objektů v Lipně zadavatel platil společnostem, které nebyly v žádném vztahu k nemocnicím nebo ke kraji.

„Samozřejmě i těch 15 procent z částky může vzbuzovat nějaké pochybnosti. Proto se auditoři zabývali tím, jestli ceny pro tyto firmy, které zároveň měly zakázky v nemocnicích, byly obvyklé. A auditoři usoudili, že to tak bylo, že firmy nepracovaly pod cenou,“ uvedl Zimola. „Akce, které tam dělaly, dělaly za ceny obvyklé a důvod, proč se na ně pan Bláha obrátil, je, že jsou to firmy regionální a špičkové ve svém oboru.“

Kuba: Audit jen potvrdil pochybnosti

Podle jihočeského předsedy opoziční ODS Martina Kuby však audit jen potvrdil pochybnosti kolem projektu. „Ukazuje se, že nám pan exhejtman lhal, když tvrdil, že na stavbě nepracovaly žádné firmy, které se podílely na zakázkách pro nemocnice nebo Jihočeský kraj,“ tvrdí.

U stavby Zimolova domu je podle Kuby uvedena jen jedna firma spjatá se zakázkami pro nemocnice – z dokumentu však není jasné, odkud společnost brala materiál a za jakou cenu jej kupovala. „Navíc v tom může být schována řada dalších firem, které dělaly subdodávky. A to jsou věci, které otevírají zásadní další otázky,“ řekl.

Připomínky mají i lidovci, nový koaliční partner sociální demokracie. „Audit nelze považovat za zcela nezávislý. Pokud vím, kauzu stále vyšetřuje policie. O osudu politika nerozhoduje pouze to, zdali spáchal trestný čin, či nikoli. Rozhodují i etická kritéria, a ta byla bezesporu překročena,“ nechal se slyšet jejich jihočeský zastupitel Jan Bartošek.